Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) με συνολικό ποσό τα 1,85 δισ. ευρώ έως το τέλος του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση μέχρι να κρίνει ότι η κρίσιμη φάση της πανδημίας να έχει τελειώσει, ώστε να μην αφήσει την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ η οποία προσπάθησε να χειριστεί με διπλωματική μαεστρία τόσο τις διαφωνίες εντός του διοικητικού συμβουλίου, όσο και τις ανησυχίες των κρατών της Ευρωζώνης απέναντι στην αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, η ΕΚΤ αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP κατά το επόμενο τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει από την κρίση της Covid-19, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Εντός της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ υπήρχαν αρκετές διαφωνίες αναφορικά με την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, καθώς οι αγορές κρίνουν ότι λόγω του αργού ρυθμού εμβολιασμού στην ΕΕ και της διάδοσης των μεταλλαγών του ιού, η οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολιτικές τόνωσης της ΕΚΤ έπρεπε να είναι «πιο σκληρές, καλύτερες, γρηγορότερες, ισχυρότερες». Ωστόσο, ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της πανίσχυρης Bundesbank της Γερμανίας, δήλωσε στο Bloomberg την επόμενη ημέρα ότι η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης δεν είναι«μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη».

Η κυρία Λαγκάρντ προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή, ώστε να επαναλάβει, τηρουμένων των αναλογιών τη ρήση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ, περί «αυξημένης επαγρύπνησης», ώστε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα λάβει δράση εάν συνεχίσουν οι οι υψηλές ομολογιακές αποδόσεις, ώστε να μην εκτροχιαστεί σε καμία περίπτωση η πορεία προς την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών την περίοδο της πανδημίας παραμένει κρίσιμης σημασίας» καθώς «τα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, κάτι που ενέχει κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες»

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τραπεζα προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης:

Ανάπτυξη 4% το 2021 (3,9% η προηγούμενη πρόβλεψη)
Ανάπτυξη 4,1% το 2022 (4,2% η προηγούμενη πρόβλεψη)
Ανάπτυξη 2,1% το 2023 (2,1% η προηγούμενη πρόβλεψη)

Αλλαγές επήλθαν και στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού:

Πληθωρισμός 1,5% το 2021% (1% η προηγούμενη πρόβλεψη)
Πληθωρισμός 1,4% το 2023 (1,4% η προηγούμενη πρόβλεψη)

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στήριξης των 2,5 δισ. ευρώ στην οικονομία

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πέρασαν τα πρώτα πακέτα στο ΧΑ – Οι Ολλανδοί πουλούν το 28% (Upd)