Σε σωστή τροχιά βρίσκεται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης παρότι η πανδημία και συγκεκριμένα το στέλεχος Δέλτα συνιστά πηγή αβεβαιότητας ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα η ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, έκανε λόγο για αποδεκτή μεταβατική περίοδο με πληθωρισμό άνω του στόχου και τόνισε ότι οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) αναμένεται να συνεχιστούν με ρυθμό “σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους“.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσε ότι το αναθεωρημένο guidance της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει τη δέσμευση της για διατήρηση διευκολυντικής στάσης.

Η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να είναι προσωρινή, ενώ μεσοπρόθεσμα η προοπτική του είναι υποτονική, ανέφερε. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, αν και αναμένεται χαμηλότερα του στόχου». Εως τις αρχές του 2022, η επίπτωση των προσωρινών παραγόντων πρέπει να υποχωρήσει, ανέφερε.

Η οικονομία είναι σε πορεία για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η μεταποίηση αναμένεται ισχυρή, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας υποστηρίζει τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη των υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τους όρους χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να μετατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη σε «διαρκή επέκταση και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθωρισμό».

Kανείς δεν θέλει πρόωρη σύσφιξη, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) ούτε και το TLTRO, ενώ υπήρξαν λίγες διαφωνίες όσον αφορά το νέο guidance.

Διαβάστε ακόμα:

Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία

Mπιλ Ακμαν: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε… αύξηση μισθών