Ευρώπη

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων

  • newsroom


Αποδεκτή από την κεντρική τράπεζα και πιθανή μεταβατική περίοδος με τον πληθωρισμό μέτρια πάνω από το 2% - Τι αναφέρει για τις αγορές ομολόγων - Λαγκάρντ: Σε τροχιά η οικονομική ανάπτυξη, αυξημένη αβεβαιότητα και «λίγες διαφωνίες» - Κέρδη στις Ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ - Pimco για ΕΚΤ: Με τα ίδια εργαλεία οραματίζεται έναν πιο φιλόδοξο στόχο

Αμετάβλητα διατηρεί τα χαμηλά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην πρώτη της συνεδρίαση μετά την απόφασή της να επαναπροσδιορίσει τον στόχο στου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ΕΚΤ υποστηρίζοντας τον συμμετρικό στόχο για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα (έναντι του στόχου για κάτω, αλλά πλησίον του 2% προηγουμένως), το Δ.Σ. περιμένει τα βασικά επιτόκια να παραμένουν στα υφιστάμενα ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και για µεγαλύτερη διάρκεια για το υπόλοιπο του ορίζοντα προβολής Και μέχρι να κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συμβατή με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο οπου ο πληθωρισμός είναι μετρίως πάνω από τον στόχο, προσθέτει η ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) αναμένεται να συνεχιστούν με ρυθμό “σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους“.

Όπως αναφέρεται το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το τρεχον τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμα:

Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά

Αυτές είναι οι φθηνότερες περιοχές στο Λονδίνο για αγορά και ενοικίαση κατοικίας (Γραφήματα)