Τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν έγκαιρα και με συντονισμένο τρόπο. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη διατήρηση των κινήτρων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και οι κίνδυνοι γύρω από τον ενεργειακό εφοδιασμό υποχωρούν, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να καταργούμε αυτά τα μέτρα εγκαίρως και με συντονισμένο τρόπο».

Σύμφωνα με την ίδια, σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται κίνδυνος να αυξηθούν οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ. Παράλληλα και στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, η ΕΚΤ ζητεί από τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα μειώνουν τα υψηλά δημόσια χρέη.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ταχέως τα σχέδια επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU και η ολοκλήρωση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος Λαγκάρντ.

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός»

Απατώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης των επιτοκίων, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα δεδομένα κάθε στιγμή και δρα αναλόγως, στο πλαίσιο της εντολής της για σταθερότητα στις τιμές.

Αναφορικά με το εάν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Credit Suisse, προμηνύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα συστημικής κρίσης, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είναι έτοιμο να λάβει μέτρα όπως κρίνεται απαραίτητο για να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

«Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αν χρειαστεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη

Νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ – Στο 3,5% το βασικό επιτόκιο

Ντόμινο στις τράπεζες: «Σεισμικές» δονήσεις αλλά χωρίς… Ελλάδα στο επίκεντρο

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse