«Ασκήσεις θάρρους» στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία μετά το «κραχ» της Credit Suisse. Σήμερα γίνεται η πρώτη αποτίμηση, για την «πυροσβεστική» παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία ανακοίνωσε παρέμβαση για την υπό κατάρρευση τράπεζα της χώρας: πολλά δείχνει το άνοιγμα των  αγορών, ενώ το επιστέγασμα αναμένεται το απόγευμα, με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Παρά την αλληλουχία των γεγονότων σε ΗΠΑ και Ελβετία που συντάραξαν χθες τις αγορές, αρμόδιοι αξιωματούχοι στη χώρα μας δεν έβλεπαν θεμελιώδη σύνδεση και «ντόμινο» προβλημάτων: «εντελώς διαφορετικά λειτουργούν οι αμερικανικές τράπεζες και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, πολύ διαφορετικό είναι όμως και το ελβετικό από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» λένε. Και ειδικά η Ελλάδα, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, μπορεί να παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις πια, χωρίς να είναι η ίδια άμεσα στο επίκεντρο.

Η στάση της Αθήνας

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προς ώρας ψυχραιμία, αλλά και σκεπτικισμός για τις εξελίξεις. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον πληθυσμό, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι:

-1ον: Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους με τη χρήση του προγράμματος “Ηρακλής”, των οποίων οι εγγυήσεις δεν μπαίνουν στο δημόσιο χρέος – όπως με βεβαιότητα διάφορα πολιτικά κόμματα υποστήριζαν εδώ στη Βουλή – και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείωσε μάλιστα ότι τον Ιούλιο του 2019 τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν περίπου στο 44%. «Τα παραλάβαμε στο 44%, όσο τα παραδώσαμε τον Ιανουάριο του 2015. Σήμερα είναι στο 8,7%, (Δεκέμβριος 2022)».

-2ον: Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα τους μέσα από δύο πυλώνες, την αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις αγορές. «Να είμαστε συγκεκριμένοι: Οι καταθέσεις την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί κατά 30% ή 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει ενισχυθεί με εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου δωδεκάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ».

-3ον: Οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου όρου. Το όριο αυτό είναι χαμηλό, σε σχέση με αυτό που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, που είναι 17,5%το Δεκέμβριο του ’22, και

-4ον: Οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Τον «τόνο» για τη θέση και στάση της χώρας μας απέναντι σε όλα αυτά, έδωσε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, που υποστήριξε σε ανάρτησή του γιατί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και ασφαλείς: «οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό. Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο».

Δεν έκρυψε και την ανησυχία του πάντως, λέγοντας πως «όλοι παρακολουθούμε» τα γεγονότα και για την ώρα «κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό (..) Ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν», τονίζει. «Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια. Και φυσικά έγινε τρομερή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον «Ηρακλή», που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμα στα επίπεδα του 2019» καταλήγει στο μήνυμά του, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών».

Μετοχές VS επιτοκίων

Από την άλλη, όλοι αναμένουν την «πρώτη ανάγνωση» των αγορών καθώς είναι γνωστό –και άσχετο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ- ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλάζει απανωτά διοικήσεις, δεν έχει κλείσει ισολογισμούς 2021-2022, ενώ την έχουν εγκαταλείψει και οι βασικοί μέτοχοι (οι Σαουδάραβες της Saudi National Bank) που αρνούνται πλέον να βάζουν άλλο «το χέρι στην τσέπη» για νέα κεφάλαια.

Σε αυτό το φόντο, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» και για τις αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια:

το σενάριο για νέα αύξηση κατά 0,50% αποδυναμώνεται από την κρίση των ημερών, καθώς οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύουν και οι αυξήσεις στα επιτόκια: επιβράδυνση της οικονομίας και της ζήτησης για να πέσουν οι τιμές και ο πληθωρισμός

πιθανότερο σενάριο είναι μια αύξηση 0,25% γιατί, μετά και τις έως τώρα αυξήσεις, ο πληθωρισμός συνολικά πέφτει, αλλά σε βασικές ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθεί και αυξάνεται

για πρώτη φορά στο τραπέζι μπαίνει και το ενδεχόμενο να μην ανακοινώσει τελικά απόψε καμία αύξηση η Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά και αυτό το σενάριο αποδυναμώνεται, γιατί ενδεχομένως θα έδινε «λάθος μηνύματα» στις αγορές και στα νοικοκυριά, ότι τελειώνει η μάχη με τον πληθωρισμό, αλλά ενδεχομένως και πως αρχίζουν ανησυχίες για νέου τύπου κρίση στα χρηματιστήρια και στις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτερος οικονομικός παράγοντας καθησύχαζε πως «μόνη ανησυχία αυτή την στιγμή θεωρείται το μέγεθος τυχόν “υπερέκθεσης” μικρών ή μεγάλων τραπεζών, που μπορεί να οδηγήσει ευρύτερα σε ανάγκη μεγάλων σχεδίων διάσωσης τραπεζών στην Ευρώπη». Και πάλι όμως «όσο ακούμε να μιλούν για δισεκατομμύρια, πολύ απέχουμε από φαινόμενα “τύπου Lehman Brothers ” που κόστισε 4 τρισεκατομμύρια όταν έσκασε».

Διαβάστε ακόμη

Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων ρίχνουν στην Credit Suisse oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας

Χρήστος Καλογεράκης: Οι νέες επενδύσεις και τα εργαλεία της Shopflix για να διεκδικήσει την πρωτιά

Prodea Investments ΑΕΕΑΠ: Θέλει να αυξήσει άμεσα τη διασπορά στο 15%, ευρύτερος στόχος το 25%