Επιφυλακτικές είναι οι αντιδράσεις των αγορών στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης.

Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στις εκτιμήσεις ότι οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής ετοιμάζονται να κατεβάσουν «ρυθμούς» τους επόμενους μήνες, ως απόρροια των τραπεζικών προκλήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ευρώ, το οποίο μέχρι πρότινος κινούταν ανοδικά έναντι του δολαρίου, αυτήν την στιγμή υποχωρεί στο -0,3% και το $1,0551.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα. Το κόστος δανεισμού στη 2ετία, ενδεικτικά, είναι αμετάβλητο στο 2,4%.

Στα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση στα 10ετή σημειώνει πτώση κατά επτά μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο όριο του 4,185%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη Γερμανία) καθορίζονται στις 200 μονάδες βάσης.

«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τον ρυθμό και το μέγεθος των νέων επιτοκιακών αυξήσεων» εκτιμά η ING, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ανέρχεται πλέον στο 3,5%, με το επιτόκιο καταθέσεων να ακολουθεί στο 3%, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τριών περιφερειακών τραπεζών (SVB, Signature, Silvergate) στις ΗΠΑ και η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse φαίνεται ότι δημιουργούν δεύτερες «σκέψεις» ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων.

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων (κάτω των 50 μ.β.), προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Μάλιστα, οι traders βλέπουν πλέον ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στο 3,2% (επιτόκιο καταθέσεων) έναντι της εκτίμησης για 4,2%, η οποία είχε διατυπωθεί τον περασμένο Οκτώβριο. 

Διαβάστε ακόμα

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – Αυτά είναι τα κορυφαία

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse