Πτώση της τάξης του 2,7% κατέγραψε ο τζίρος στο λιανεμπόριο στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ενώ στην ΕΕ, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δημοσίευσε η Eurostat στην τελευταία έκθεσή της σήμερα Δευτέρα.

Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2,8% στη ζώνη του ευρώ και 2,5% στην ΕΕ.

Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων) στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό ήταν 2,8% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός υποχώρησαν κατά 2,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ολλανδία με -6,3%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Σλοβακία, με 2,3%.

Στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,6% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 6,0% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, ο όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,6% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,9% για τα μη τρόφιμα προϊόντων, ενώ αυξήθηκε κατά 7,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-9,2%), στη Δανία (-8,4%) και στη Σουηδία (-7,1%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (+5,7%), στη Ρουμανία (+5,3%) και στην Ισπανία (+4,6%).

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται συνολική ρύθμιση: Εφορία, ταμεία, δήμοι, όλα σε 72 δόσεις

«Olympus Bank»: Το παρασκήνιο πίσω από το «λουκέτο», οι καταθέσεις, ύψους 85 εκατ. ευρώ και η επιλογή της ΕΤΕ

Τι και ποιον (Έλληνα;) κάρφωσε ο Παντσέρι, η μάχη Μεγάλου-Ηλιόπουλου, οι Βούλγαροι και Ισραηλινοί για τον Βόλο