Οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Συνολικά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

Δύο κατηγορούμενοι φέρονται να παραδέχθηκαν την ενοχή τους: ο Νταλερζόν Μιρζόεφ και ο Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα. Σύμφωνα με το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζικικά με τη βοήθεια διερμηνέα. Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν πει ότι οι κατηγορούμενοι είναι «ξένοι υπήκοοι», χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Ένας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Χθες, 24 Μαρτίου, είχε κηρυχθεί ημέρα πένθους στη Ρωσία, ενώ Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι επιδόθηκαν σε ένα blame game  ανταλλάσσοντας κατηγορίες για το μακελειό. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν δίστασε να «καρφώσει» την Ουκρανία και τη Δύση. Μέσω του Telegram, προειδοποίησε για… κόλαση, αν η Ουκρανία έβαλε το χέρι της στην επίθεση που έχει σοκάρει τη χώρα. «Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, πρέπει να βρεθούν όλοι τους και να καταστραφούν ανελέητα» έγραψε ο Μεντβέντεφ. Οι «επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους» δεν θα είναι στο απυρόβλητο, συμπλήρωσε.

Το Κίεβο με τη σειρά του εξαπέλυσε πυρά κατά της Μόσχας και του προέδρου Πούτιν. Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών HUR της Ουκρανίας κατηγόρησε τις «ειδικές υπηρεσίες του Πούτιν» ότι οργάνωσαν την Παρασκευή τους πυροβολισμούς κατά των θεατών της συναυλίας από ενόπλους ντυμένους με στολές παραλλαγής, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «σκόπιμη πρόκληση», που αποσκοπούσε στο να δικαιολογήσει «ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις στην Ουκρανία». με εκατοντάδες πολίτες

Γρίφος παραμένει η αντίδραση του Ρώσου προέδρου δεδομένου ότι ο Πούτιν δεν έχει βγάλει από το κάδρο των ευθυνών την Ουκρανία. Τις τελευταίες ώρες, διεθνή ΜΜΕ βλέπουν ως μεγάλη πιθανότητα ο Πούτιν να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, επιστρατεύοντας ακόμη περισσότερες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη 

Η Ευρώπη χάνει το παιχνίδι από τις ΗΠΑ στο μέτωπο του ανταγωνισμού – Οι 10 κρίσιμοι δείκτες

Τιμ Κουκ (Apple): «Όπλο» και κατά της κλιματικής αλλαγής η τεχνητή νοημοσύνη

Πώς είναι η εμπειρία στη βασιλική χλιδή του πιο μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου στο Μαρόκο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ