Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που ο Γάλλος Πρόεδρος ανταλλάσσει εγκάρδια χειραψία με τον αμφιλεγόμενο για τις επιδόσεις του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρίγκηπα. Διπλός είναι ο στόχος του Εμανουέλ Μακρόν:

Να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις μοναρχίες του πετρελαίου, αλλά κυρίως να πείσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ασκήσει την απαιτούμενη πίεση στη Ρωσία και συγκεκριμένα στον Πούτιν με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έως τώρα η Σαουδική Αραβία έχει κρατήσει μια σχετικά ουδέτερη θέση για τον πόλεμο. Η γαλλική Προεδρία πιστεύει ότι εάν το Ριάντ ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, «θα δοθεί διεθνώς ένα πολύ δυνατό μήνυμα».

Και ο Μακρόν, που θέλει να ελπίζει, στρώνει το χαλί για τον πρίγκηπα, ο οποίος θα παραμείνει για ένα ολόκληρο δεκαήμερο στο Παρίσι, με πλούσιο πρόγραμμα.

Υποψηφιότητα για την Παγκόσμια Έκθεση

Την ερχόμενη Δεύτερα θα συμμετάσχει σε ειδική τελετή για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης 2030. Τέσσερις είναι οι υποψήφιες χώρες: Η Νότιος Κορέα με την πόλη Μπουσάν, η Ιταλία με τη Ρώμη, η Ουκρανία με την Οδησσό και η Σαουδική Αραβία με το Ριάντ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW