Μισοάδειο φαντάζει το ποτήρι της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με την νέα έκθεση που εξέδωσε τη Δευτέρα η Bundesbank, δεδομένου πως η διολίσθηση της αναμένεται μεν να συνεχιστεί, αλλά δίχως η εξέλιξη αυτή να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αν και οι νέες κυβερνητικές προβλέψεις που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να περιλαμβάνουν στοιχεία-χαστούκι για την πορεία της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στην έκθεση της, υποστηρίζει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Αυτό αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, από την αβεβαιότητα για την κυβερνητική πολιτική, την χλιαρή κατανάλωση και το κύμα των απεργιών έως την αδύναμη εικόνα στη βιομηχανική της μηχανή και το ασταθές διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει την παγκόσμια ζήτηση.

«Οι απειλητικοί παράγοντες πιθανότατα θα συντηρηθούν και το πρώτο τρίμηνο» επισημαίνει, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κι άλλο.

Θυμίζουμε πως μετά και τα αρνητικά στοιχεία του τετάρτου τριμήνου, που έδειξαν αρνητική ανάπτυξη σε ποσοστό 0,3% τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία εισήλθε σε τεχνική ύφεση. Αποτελεί δε, τη μοναδική μεγάλη οικονομία παγκοσμίως, μεταξύ των επίλεκτων μελών του G7, που «γλίστρησε» σε ύφεση.

Η πορεία αυτή, κατά την Bundesbank, δεν θα αλλάξει ούτε μέσα στο πρώτο τρίμηνο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή καθίζηση. Αντιθέτως, η κεντρική τράπεζα ξεκαθαρίζει πως τα στοιχεία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπερβολική… απαισιοδοξία.

«Δεν περιμένουμε μια ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας και παρατεταμένης υποχώρησης στο οικονομικό προϊόν» εξηγεί η Bundesbank.

Μάλιστα, επισημαίνει πως το επίπεδο των εισοδημάτων και επομένως τα επίπεδα της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται στο μέλλον δεδομένης της σταθερότητας της αγοράς εργασίας, των ισχυρών αυξήσεων στους μισθούς, αλλά και την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Αν και για την ώρα βέβαια το κόστος δανεισμού παραμένει ψηλά και θα συνεχίσει – όπως παραδέχεται – να επηρεάζει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Πάντως, οι οικονομολόγοι του IMK Institute από την πλευρά τους δεν εμφανίζονται το ίδιο αισιόδοξοι, «βλέποντας» αυξημένο κίνδυνο παράτασης της ύφεσης μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου με έδρα το Ντίσελντορφ, σε σημερινό τους report, υποστηρίζουν πως πιθανότατα η γερμανική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Αποδίδουν δε, τη δυσμενή αυτή εξέλιξη κυρίως στην περαιτέρω πτώση της παραγωγής στο βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα, καθώς και στις πρόσφατες απογοητευτικές επιδόσεις από τις λιανικές πωλήσεις, αλλά και την αύξηση του αριθμού των εταιρικών πτωχεύσεων.

«Με κάθε μήνα που περνάει το ρίσκο αυξάνεται πως η οικονομική κάμψη που διαπιστώνουμε επί αρκετά τρίμηνα θα μετατραπεί σε χρόνια αδυναμία για τα επίπεδα ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του IMK, Σεμπάστιαν Ντούλιεν. Αν και οι συνθήκες θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε περίπτωση στήριξης από την κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και οι Γερμανοί πολιτικοί από την πλευρά τους θα πρέπει να εισάγουν ρεαλιστικά άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα (για τη στήριξη της οικονομίας)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέσα στο κλίμα αυτό η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον και τις νέες (αναθεωρημένες) οικονομικές προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είχε παραδεχτεί την περασμένη εβδομάδα (ανήμερα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου) πως η πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι «δραματικά κακή» αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως η επικείμενη κυβερνητική έκθεση θα καταγράφει μια δραματική επί τα χείρω αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης για φέτος από το 1,3% μόλις στο 0,2%, ενώ για το 2025 η αναθεώρηση θα είναι από το 1,5% στο 1%.

Μιλώντας στο Νταβός τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε υποστηρίξει πως η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης, αλλά πως η οικονομία της είναι «κουρασμένη» μετά τα συνεχόμενα χρόνια κρίσης και έχει ανάγκη από ένα «καλό φλιτζάνι καφέ». Αλλά μια υποβάθμιση από το 1,3% στο 0,2% σίγουρα δεν θα ξεπεραστεί με ένα φλιτζάνι καφέ, όσο καλό ή δυνατό μπορεί να είναι.

Εύλογα δε, οι συνέπειες μιας τέτοιας πορείας θα αποτυπωθούν στο σύνολο της οικονομίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η οποία εξάλλου με δυσκολία κατάφερε να αποφύγει και η ίδια την ύφεση στα τέλη του 2023.

Για την ίδια την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, η δημοτικότητα της οποίας υποχωρεί συνεχώς, ο τρόπος αντίδρασης είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις ανάμεσα στους τρεις ετερόκλητους εταίρους.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως οι Πράσινοι διά στόματος του Χάμπεκ έχουν αρχίσει να «κυκλοφορούν» την ιδέα ενός νέου ταμείου στήριξης της τάξεως των 30 δισ. δολαρίων ετησίως που αφορά κυρίως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές προς τον βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα περίπου στο πρότυπο του αμερικανικού πράσινου πακέτου του Inflation Reduction Act.

Οι Φιλελεύθεροι δεν θέλουν, ωστόσο, ούτε να ακούσουν για νέες δαπάνες. Ειδικά δε, μετά το φιάσκο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που άφησε την κυβέρνηση με μια μαύρη τρύπα ύψους 60 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της και το πακέτο πράσινων δαπανών που είχε σχεδιάσει για τα επόμενα χρόνια.

Σημειωτέον πως η Bundesbank στην έκθεση της κάνει μνεία στα ερωτηματικά που υπάρχουν για την πορεία και αξιοπιστία της κυβερνητικής δημοσιονομικής πολιτικής επισημαίνοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με τη διαμόρφωση της και την εξέλιξη της κλιματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν (tweet)

J.P. Morgan: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Τράπεζα Πειραιώς – Η νέα τιμή-στόχος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ