Τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που είναι προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Όμικρον ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Τα εμβόλια έχουν αναπτύξει οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer / BioNTech και Moderna, προκειμένου να αρχίσει μια εκστρατεία αναμνηστικών δόσεων φέτος τον χειμώνα, ώστε να αποκρουστεί ένα ενδεχόμενο νέο κύμα.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, που έχει την έδρα του στο Άμστερνταμ, τα εμβόλια «στοχεύουν την υποπαραλλαγή BA.1 της Όμικρον συν το αρχικό στέλεχος» του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν το 2019.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα νέα εμβόλια προορίζονται για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη τουλάχιστον μια φορά κατά του κορωνοϊού.

Τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna. Ωστόσο, δεν στοχεύουν τις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες ως τα κυρίαρχα στελέχη παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα σήμερα ο EMA ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τα δύο χωριστά επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για να χορηγηθούν ως αναμνηστικές δόσεις, στοχεύοντας τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς η γηραιά ήπειρος ετοιμάζεται να αρχίσει τον εμβολιασμό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις τον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη

Η ώρα της πρώτης σύμβασης στο project των 309,8 εκατ. για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Ελλάδα: Ετοιμάζεται το πρώτο θερμοκήπιο που θα «καίει» υδρογόνο (pics)

Πολωνία: Θα ζητήσει από τη Γερμανία επανορθώσεις €1,3 τρισ. για τον Β΄ Παγκόσμιο