Δύο βασικά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών αποφάσισε να ικανοποιήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις που εξαπλώνονται σε πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς  και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και συγκεκριμένα από την λεγόμενη GAEC8, δηλαδή του όρους για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους  σε αγρανάπαυση για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον, κάτι που, από το 2023, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι αγρότες στην ΕΕ να λάβουν επιδοτήσεις.

Το όλο ζήτημα απασχόλησε έντονα το Παρίσι καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητεί από την Κομισιόν να θέσει κανόνες στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ενώ παράλληλα απέρριψε το προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής «Mercosur» (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που, ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοούσε την εισαγωγή φθηνότερου βοδινού κρέατος, ζάχαρης και σιτηρών από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ.

Νέα αναστολή στην επιβολή δασμών σε ουκρανικά αγροτικά προϊόντα

Παράλληλα η Κομισιόν προτείνει την παράταση της αναστολής επιβολής δασμών σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, για ένα ακόμα έτος. Η άρση των δασμών είχε αποφασιστεί για να βοηθήσει η ΕΕ την ουκρανική οικονομία, ωστόσο η σημαντική αύξηση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην ΕΕ προκάλεσε την οργή των αγροτών στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, που είδαν τις τιμές των δικών τους προϊόντων να μειώνονται κάτω από το κόστος παραγωγής. Τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη αποφάσισαν να λάβουν μονομερή μέτρα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η κοινή αγορά.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Σχοινάς, «αυτές οι ουκρανικές εισαγωγές μπορεί να έχουν ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις που είναι πιο εντοπισμένες σε κάποιες χώρες. Ως εκ τούτου, συνοδεύουμε την πρότασή μας για επέκταση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων με δύο νέους μηχανισμούς διασφάλισης».

Ο πρώτος μηχανισμός διασφάλισης σημαίνει ότι για όλα τα προϊόντα που καλύπτονται από τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, θα υπάρχει ένας νέος ενισχυμένος μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι μπορούν να ληφθούν γρήγορα διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές σε ένα ή περισσότερα κράτη – μέλη,, ακόμη και στην περίπτωση που η συνολική αγορά της Ένωσης δεν διαταραχθεί σημαντικά.

Η δεύτερη διασφάλιση είναι ότι για ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως η ζάχαρη, τα πουλερικά και τα αυγά, η Κομισιόν προτείνει την εισαγωγή μιας αυτόματης διασφάλισης που κλειδώνει τη μέση εισαγωγή στο προηγούμενα επίπεδα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια έκτακτη διακοπή των εισαγωγών, εάν η Επιτροπή θεωρήσει ότι οι εισαγωγές αυτών των ευαίσθητων προϊόντων υπερέβαιναν τα μέσα επίπεδα εισαγωγών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ νέου δασμοί σε αυτά τα προϊόντα για να διασφαλιστεί ότι οι όγκοι των εισαγωγών δεν υπερβαίνουν σημαντικά εκείνους των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό θα σταθεροποιήσει το επίπεδο των εισαγωγών από την Ουκρανία και θα παράσχει εγγύηση ότι το επίπεδο των εισαγωγών που διατάραξε ορισμένες αγορές πέρυσι, σε κράτη – μέλη, γειτονικά της Ουκρανίας, δεν θα επαναληφθεί.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ, προκαλούν την ανησυχία των ηγετών των κρατών – μελών οι οποίο αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Σήμερα Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν στην τελετή μνήμης του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ενώ αυριο θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου στην κορυφή της ατζέντας θα βρίσκεται το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας με 50 δισ. που απειλεί να μπλοκάρει εκ νέου η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. Ωστόσο θα συζητηθεί και το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, είτε στην επίσημη ατζέντα, είτε ανεπίσημα, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για Άκτιο – Αμβρακία: Παραδίδουμε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ένα πάγιο αίτημα τριών περιφερειών

Η δισκογραφική της Τέιλορ Σουίφτ αποσύρει τη μουσική της από το TikTok – Κάνει λόγο για bullying

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή αύξηση στον δείκτη κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Νοέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ