Ευρώπη

«Μετρημένες» οι μέρες του Σεντένο ως ΥΠΟΙΚ/επικεφαλής Eurogroup

  • newsroom


Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup παραμένει τελικά στο κυβερνητικό σχήμα μετά από τρίωρη ζύμωση με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα - H αντίστροφη μέτρηση ωστόσο έχει αρχίσει

Η κρίση αποφεύχθηκε προς το παρόν, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές στην Πορτογαλία εκτιμούν ότι ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είναι σε πορεία εξόδου από την κυβέρνηση.

Χρειάστηκαν τρεις ώρες αργά το βράδυ της Τρίτης για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Αντόνιο Κόστα, του πρωθυπουργού, και του Σεντένο. Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Κόστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει την προσωπική και πολιτική του εμπιστοσύνη στον Σεντένο.

Είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες έντασης μεταξύ των δυο, με φόντο το θόρυβο από την αντιπολίτευση που ζητούσε την παραίτηση Σεντένο. «Δεν μπορεί να παραμείνει», έγραψε στο twitter ο Ρούι Ρίο, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. «Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να διατηρεί στη θέση του ένα υπουργό που δεν τιμά την εμπιστοσύνη του».

Πέτρα του σκανδάλου ένα κρατικό δάνειο ύψους 850 εκατομ. ευρώ σε μια ζημιογόνο τράπεζα, τη Novo Banco. Ο καυγάς ξεκίνησε από το κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του δανείου. Είχε μάλιστα διακηρύξει στο παρελθόν ότι δε θα δοθούν άλλα κρατικά δάνεια πριν γίνει έλεγχος των οικονομικών της Novo Banco.

Την περασμένη Τρίτη ο Σεντένο ομολόγησε ότι υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού για την εκταμίευση του δανείου. Επέμεινε όμως επί της ουσίας, λέγοντας ότι το δάνειο έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και πως η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να το εκταμιεύσει καθώς τη δέσμευε συμφωνία του 2014 για τη στήριξη της συγκεκριμένης τράπεζας. Από νομικής άποψης αυτό ισχύει, όμως ο Σεντένο βγαίνει αποδυναμωμένος, αναφέρει το Politico.

Από την άλλη ο Κόστα δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον Σεντένο, καθώς είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας από το πλήγμα του κορωνοϊού. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6,5%.

Επιπλεόν ο Σεντένο συντονίζει την ευρωπαϊκή απάντηση στο Eurogroup. Τέλος, ο «Κριστιάνο Ρονάλντο των χρηματοοικονομικών» όπως είναι το παρατσούκλι του χαίρει τεχνοκρατικού σεβασμού καθώς η χώρα πέτυχε ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια και πέτυχε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας.

Η ένταση πάντως έχει τροφοδοτήσει σενάρια για παραίτηση του Σεντένο από τη θέση του ΥΠΟΙΚ – και αυτομάτως αυτή του επικεφαλής του Eurogroup – και πολλοί προεξοφλούν την μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας – καθώς η θητεία του τρέχοντος διοικητή λήγει φέτος.