Μηχανισμό ελέγχου των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που εξάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το νέο αυτό εργαλείο, που επισήμως ονομάζεται «Μηχανισμός διαφάνειας και έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19», τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν σκοπεύουν να διασφαλίσουν την έγκαιρη και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους πολίτες της ΕΕ και να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσαν ο  Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η Επιτροπή ενέκρινε τον προσωρινό αυτό μηχανισμό βάσει του κανονισμού 2015/479 σχετικά με κοινούς κανόνες για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση εξαγωγών, αλλά για ένα μέτρο που στοχεύει συγκεκριμένα στις εξαγωγές εμβολίων COVID-19 που καλύπτονται από μια προκαταρκτική συμφωνία αγοράς με την ΕΕ. Αυτές οι εξαγωγές θα χρειάζονται έγκαιρη κοινοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές και άδεια πριν εξαχθούν από την ΕΕ.

Αυτό το μέτρο θα ισχύει από τις 30 Ιανουαρίου 2021 και έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Από τον μηχανισμό αυτόν εξαιρούνται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), η Ελβετία, η Ανδόρα και ο Άγιος Μαρίνος. Επίσης, εξαιρούνται οι χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία), τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο Βοσνία-Ερζεγοβίνη), καθώς και εξαγωγές σε 92 άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και αδυνατούν να προμηθευτούν εμβόλια κατά της Covid-19 ή χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Μέχρι στιγμής, μόνο το Βέλγιο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν ένα επείγον αίτημα για απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποθαρρύνουμε τα μεμονωμένα εθνικά μέτρα, ζητώντας μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός;

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν καθεστώτα αδειών εξαγωγής. Οι εταιρείες ζητούν άδεια εξαγωγής στο κράτος μέλος, όπου παρασκευάζεται το εμβόλιο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής το συντομότερο δυνατό και το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες μετά τη λήψη όλων των απαιτούμενων πληροφοριών.

Αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά δύο ακόμη εργάσιμες ημέρες, αλλά μόνο υπό εξαιρετικές περιστάσεις και για αιτιολογημένους λόγους. Όταν αποφασίζουν εάν θα χορηγήσουν άδεια εξαγωγής βάσει του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, αξιολογούν κατά πόσον ο όγκος των εξαγωγών δεν είναι τέτοιος που αποτελεί απειλή για την εκτέλεση των εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς που έχει συνάψει η ΕΕ με κατασκευαστές εμβολίων. Μόλις λάβουν το αίτημα, τα κράτη μέλη ζητούν αμέσως τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Σε μια απόφαση μάλιστα που στοχεύει ευθέως στην AstraZeneca, η Κομισιόν καλεί όλες τις εταιρείες που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό να παρέχουν σχετικά στοιχεία για τις εξαγωγές τους από τις 29 Οκτωβρίου 2020 και σε περίπτωση που δεν το πράξουν, τότε θα τους απαγορευτεί να εξάγουν εμβόλια.

Διαβάστε ακόμη

Ποια ελληνική εταιρεία έδωσε μπόνους €1,5 εκατ. στους εργαζομένους της

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα

Μαρινάκης: Αύξηση κερδών κατά 26% για την εισηγμένη Capital Product Partners