«Στις 27 Ιουνίου, οι κάτοχοι κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν είχαν λάβει πληρωμές κουπονιών σε δύο ευρωομόλογα αξίας 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερολογιακών ημερών, την οποία θεωρούμε γεγονός αθέτησης, δηλαδή default, σύμφωνα με τον ορισμό μας», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Moody’s.

«Πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω αθετήσεις στις μελλοντικές πληρωμές κουπονιών. Στις 22 Ιουνίου η ρωσική προεδρία με διάταγμα εισήγαγε μια διαδικασία για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σε ρούβλια. Εμείς είχαμε την άποψη ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίζαμε τις πληρωμές σε ρούβλια ως αθέτηση πληρωμών για ομόλογα που δεν επιτρέπουν τέτοιες επαναδιαπραγμάτευση στους συμβατικούς όρους», συνεχίζει η Moody’s.

Τα ευρωομόλογα που εκδίδονται από τη Ρωσία μετά το 2018 επιτρέπουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις την αποπληρωμή τους να γίνονται σε ρούβλια. Ωστόσο, τα ευρωομόλογα που έχουν εκδοθεί πριν από το 2018 είτε δεν περιέχουν αυτή την εναλλακτική ρήτρα νομίσματος ή επιτρέπουν την αποπληρωμή μόνο σε άλλα σκληρά νομίσματα (δολάρια, ευρώ, στερλίνα ή ελβετικό φράγκο).

«Έχουμε ήδη σημειώσει δύο αθετήσεις πληρωμών για χρέη χωρίς διαβάθμιση που έχει εκδώσει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Θεματοφύλακα Διακανονισμού (NSD) στη Ρωσία, οι πληρωμές τοκομεριδίων ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων σε κρατικά ομόλογα OFZ που λήγουν το 2024, οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες στις 2 Μαρτίου, είχαν καταβληθεί μόνο στους τοπικούς κατόχους των ομολόγων λόγω της εντολής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που απαγορεύει τις πληρωμές σε μη κατοίκους. Η δική μας κατανόηση είναι ότι οι πληρωμές των κουπονιών που οφείλονται σε μη κατοίκους κρατήθηκαν στην NSD και δεν καταβλήθηκαν σε λογαριασμούς κατόχων μη κατοίκων στο εξωτερικό ούτε ήταν προσβάσιμα εντός της Ρωσίας μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος. Ένα τέτοιο γεγονός συνιστά αθέτηση υποχρέωσης του χρέους χωρίς διαβάθμιση σύμφωνα με τον ορισμό μας. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεταγενέστερες κύριες πληρωμές και πληρωμές τοκομεριδίων για το εγχώριο χρέος της OFZ συνέχισαν να μην φτάνουν σε μη κατοίκους ομολογιούχους», εξηγεί ο οίκος.

«Επιπλέον, μετά την αθέτηση πληρωμών σε τοπικό νόμισμα, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι είχε εξοφλήσει 1,448 δισ. δολάρια (ή 72,4%) των ευρωομολόγων του που λήγουν στις 4 Απριλίου με ρούβλια αντί για δολάρια ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μια επακόλουθη αθέτηση πληρωμών με τη μορφή μιας προβληματικής ανταλλαγής, ενός άλλου τύπου», συμπεραίνει η Moody’s.

Διαβάστε ακόμα:

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)

Εκλογές και ποσοστά, τα νέα πακέτα της Intrum, οι Μπάκοι επιμένουν στην Ιντρακάτ και η Amazon στη Νάξο

Βασίλης Κάτσος: Ο «συλλέκτης» prime ακινήτων και η βίλα Κοντομηνά στην Ύδρα