Ευρώπη

Novavax: Πώς το πέμπτο εμβόλιο στην ΕΕ μπορεί να πείσει και όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν

  • newsroom


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax κατά του κορωνοϊού - Αναμένεται να πείσει και όσους αμφιβάλλουν

Οι ειδικοί του EMA έχουν ελέγξει ήδη από τον Νοέμβριο όλες τις μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από το νέο εμβόλιο. Η έγκρισή του ολοκληρώθηκε σήμερα και είναι το πέμπτο εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια όπως το Novavax μπορούν να προσφέρουν πολλά στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού. Και αυτό επειδή λειτουργούν διαφορετικά από τα εμβόλια που διατίθενται προς το παρόν στην ΕΕ και τα οποία βασίζονται είτε στην τεχνολογία mRNA, όπως των BioNTech/Pfizer και Moderna, ή στην τεχνολογία ιικού φορέα, όπως των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Εάν τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι βασικά κατά των εμβολιασμών, θα μπορούσαν σύντομα να εμβολιαστούν με εμβόλια πρωτεΐνης όπως το Novavax, επειδή τέτοια εμβόλια πρωτεΐνης χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την προστασία από την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο, την ηπατίτιδα Β ή τη γρίπη.

Προσφέρουν επίσης πολύ καλή προστασία έναντι του κορωνοϊού, αλλά προκαλούν ακόμη λιγότερες παρενέργειες από τα εμβόλια που είναι ήδη εγκεκριμένα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην  Deutsche Welle