Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας προτάσεις που αφορούν στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Αξίζει να τονιστεί ότι για να επιβληθούν κάποιες ή όλες αυτές οι κυρώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κρατών – μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο ντερ Λάιεν αυτό το πέμπτο πακέτο κυρώσεων έχει έξι πυλώνες:

Πρώτον, απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θα μειώσει μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερον: πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας.

Τρίτον: απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών. Αυτή η απαγόρευση θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

Τέταρτον: περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περιοχές στις οποίες η Ρωσία είναι ευάλωτη. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζει την τεχνολογική βάση και τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας.

Πέμπτον: συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περικοπή της ροής χρημάτων της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.

Έκτον: Λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως μια γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς. Διότι τα χρήματα της ευρωπαϊκής φορολογίας δεν πρέπει να πάνε στη Ρωσία με οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή.

Διαβάστε ακόμη: 

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο – Μία γυναίκα στην κορυφή με περιουσία 7,4 δισ. δολαρίων 

Παγώνει η αγορά ακινήτων: Αποχή των συμβολαιογράφων για 1 μήνα από μεταβιβάσεις 

H χαλυβουργία που «έχτισε» την Αμερική είναι… ρωσική – Ποιος ολιγάρχης είναι ο βασικός μέτοχος