Ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2022 είναι… γένους θηλυκού και έχει περιουσία ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο λόγος για τη Βίκυ Σάφρα, χήρα του πανίσχυρου τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα.  Η Ελληνίδα, εβραϊκής καταγωγής, αποτελεί τον 321ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, έχοντας κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του συζύγου της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2020.  

Ο Τζόσεφ Σάφρα, με καταγωγή από τον Λίβανο, θεωρούταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βραζιλίας, διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο τραπεζών σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν κληρονομήσει συνολικά 7,1 δισ. δολάρια. 

Η 60χρονη δισεκατομμυριούχος, η οποία έχει ελληνική και βραζιλιάνικη υπηκοότητα, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 στη Βραζιλία. Παντρεύτηκε το 1969 σε ηλικία μόλις 17 ετών, ενώ σήμερα ζει μόνιμα στην Ελβετία. 

Στη λίστα του Forbes φιγουράρουν ακόμη τρεις Έλληνες.

Πιο αναλυτικά, στην 822η θέση βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος έχει περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων. Ο Τέλης, όπως είναι ευρέως γνωστός, επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής της Glencore, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χαλκού παγκοσμίως. Το 2018 παραιτήθηκε από τη θέση του, ωστόσο μέχρι και σήμερα διαθέτει το 3% των μετοχών. Το 2021, ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος απέκτησε μερίδιο μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς.  

Ο Φίλιππος Νιάρχος, γιος του Σταύρου Νιάρχου, ακολουθεί στην 1.096η θέση της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, ενώ η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη έπεται στη 2.076η θέση, έχοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τη Motor Oil, αλλά και τις δραστηριότητες σε Αίγυπτο, ναυτιλία και χρηματοοικονομικά.  

Παγκοσμίως, οι πλουσιότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, είναι οι εξής: 

  • Έλον Μασκ 219 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Tesla) 
  • Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Amazon) 
  • Μπερνάρντ Αρνό 158 δισ. δολάρια (Γαλλία – LVMH) 
  • Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Microsoft) 
  • Γουόρεν Μπάφετ (118 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Berkshire) 
  • Λάρι Πέιτζ 111 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Google) 
  • Σεργκέι Μπριν 107 δισ. δολάρια (HPA – Google 
  • Λάρι Έλισον 106 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – software) 
  • Στιβ Μπαλμερ 91,4 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Microsoft 
  • Μουκές Αμπάνι 90,7 δισ. δολάρια (Ινδία – διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο) 

Συνολικά, στην 36η έκδοση της λίστας του αμερικανικού περιοδικού, βρίσκονται 2.668 άτομα, με συνολική περιουσία 12,7 τρισ. δολαρίων. Στην περσινή έκδοση, υπήρχαν 87 περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διέθεταν 400 δισ. δολάρια περισσότερα.

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη Ρωσία, η οποία έχασε 34 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Κίνα έχασε ακόμη 87, λόγω της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Πάντως, περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ κατά το προηγούμενο 12μηνο «γεννήθηκαν» 236 νέοι μεγιστάνες. 

 Διαβάστε επίσης:

Τα φρέσκα γκάλοπ, το «κοφτήρι» του ΔΕΔΔΗΕ, το σφυρί της Raxevsky και οι βόλτες της Βικτόρια στην Αθήνα

Eurogroup: Βουτηγμένη στην ύφεση η Ευρώπη στο β΄τρίμηνο – Πότε ελπίζουν σε ανάπτυξη  

Βίκυ Σάφρα: Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο – Σήμερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes