Τις αυξανόμενες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Τα συστήματα ασύλου και υποδοχής στα κράτη – μέλη υφίστανται σημαντική πίεση και γεγονός είναι ότι η πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο δεν χρειάζονται προστασία. Τα ποσοστά επιστροφής είναι στο χαμηλότερο 22% και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός δευτερευουσών κινήσεων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, επισήμανε τα τελευταία στοιχεία της Frontex: 330.000 παράτυπες συνοριακές διελεύσεις το 2022, δηλαδή αύξηση 64% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο ποσοστό από το 2016, καθώς και 924.000 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα, θα προτείνει στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων δύο ξεχωριστούς τομείς εργασίας: Τη νομοθετική διαδικασία και τις επιχειρησιακές ενέργειες που μπορούν να ξεκινήσουν τώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση είναι να υιοθετηθεί το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εργασίες πριν από τον Μάρτιο 2024.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές ενέργειες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε κυρίως την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. «Έχουμε κοινό συμφέρον για ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Τα πιο πιεστικά ζητήματα αυτήν τη στιγμή είναι στα χερσαία σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διαχείρισης των συνόρων.

Μπορούμε επίσης να παρέχουμε υποδομές και εξοπλισμό, όπως drones, ραντάρ και άλλα μέσα επιτήρησης. Όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πολωνία. Και μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία της Frontex», δήλωσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί σημαντικά, και πολύ συχνά τραγικά σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, ότι θα πρέπει τα κράτη – μέλη της ΕΕ και οι βορειοαφρικανοί εταίροι να υποστηριχθούν για να συντονίσουν την έρευνα και διάσωση.

«Η ΕΕ πρέπει να εστιάσει σε ταχύτερες και αξιοπρεπείς επιστροφές», επισήμανε ακόμη η πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως είπε, κάθε χρόνο λαμβάνονται περίπου 300.000 αποφάσεις επιστροφής από τα κράτη – μέλη, αλλά στην πραγματικότητα επιστρέφονται μόνο περίπου 70.000 άτομα και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για παράδειγμα, μια απόφαση επιστροφής σε ένα κράτος – μέλος θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη. Έτσι, εάν ένα άτομο με απόφαση επιστροφής από την Ιταλία βρεθεί στη Γαλλία, το άτομο αυτό μπορεί να επιστραφεί απευθείας στη χώρα καταγωγής. Αυτό θα καταστεί δυνατό με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν που θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε ακόμη

Η απάντηση της Ε.Ε. στο υψηλό κόστος ενέργειας και τις κρατικές επιδοτήσεις των ΗΠΑ

ΑΑΔΕ: «Κρυστάλλινοι» έλεγχοι σε ειδικά meeting room για φορολογούμενους (pics)

Διαφθορά στην Ουκρανία: Έφοδος στα σπίτια πρώην υπουργού και ολιγάρχη μετά το σκάνδαλο για τις προμήθειες του στρατού