Νέα ήθη και κανόνες στα τετ-α-τετ με τους εφοριακούς εγκαινιάζει η ΑΑΔΕ.

Όταν η εφορία καλεί τους φορολογούμενους «δια υπόθεσίν τους», οι συναντήσεις δεν θα γίνονται πλέον στις ΔΟΥ της γειτονιάς, ούτε μέσα σε κλειστά γραφεία των υπαλλήλων ή των προϊσταμένων τους, αλλά στα νέα Ελεγκτικά Κέντρα και σε ειδικά διαμορφωμένα «γυάλινα» δωμάτια, όπου ο ελεγχόμενος θα προσέρχεται κατόπιν ραντεβού και ο εφοριακός υπάλληλος θα κατεβαίνει απ΄το γραφείο του για να τον συναντήσει, με ένα τάμπλετ στα χέρια και χωρίς να κρατάει σακούλες ή τσάντες -όπου μπορεί, π.χ. να παραπέσει κατά λάθος και κάποιο χρηματικό ποσόν.

Γραφεία με «γυάλινους» τοίχους

Εγκαινιάζοντας το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο σε ένα ιδιαίτερα σύγχρονο και καλαίσθητο κτίριο στο Μοσχάτο (καθώς λειτουργούν ήδη και τα άλλα 3 σε Κεραμεικό, Χαλάνδρι, Πειραιά και άλλα 2 στη Θεσσαλονίκη), ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, εξέφρασε τη βούληση της φορολογικής διοίκησης να κυριαρχήσουν οι κανόνες της διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου στις σχέσεις της με τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, τόνισε πως «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο περισσότεροι φόροι επιστρέφονται στην κοινωνία». «Στρατηγικό στόχο» χαρακτήρισε την αλλαγή των φορολογικών ελέγχων και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες στους ελέγχους», όπως επεσήμανε και ο προϊστάμενος του 2ου Ελεγκτικού Κέντρου, κ. Δημήτρης Μαρής. Έτσι, πλέον μπαίνει τέλος στο φαινόμενο να εφαρμόζει «άλλον νόμο κάθε ΔΟΥ», ακόμα και όταν έχουν εκδοθεί διοικητικές λύσεις βάσει νομολογίας ή αποφάσεων της ΔΕΔ που δεν εφαρμόζονται ομοιόμορφα για όλους.

Οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους δικηγόρων στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) της ΑΑΔΕ, γίνονται πλέον μόνο μετά από ψηφιακά προγραμματισμένο ραντεβού. Τα ραντεβού προγραμματίζονται μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου», με τη χρήση των κωδικών taxisnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), καταχωρώντας και τον αριθμό της εντολής ελέγχου, βάσει της οποίας καλείται ο ελεγχόμενος.

Οι ελεγχόμενοι προσέρχονται στα ΕΛΚΕ, επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα. Θα λαμβάνουν ειδική κάρτα, την οποία πρέπει να φέρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο.

Διαβάστε ακόμη

Ο εκλογικός «χρησμός» του Τόκιο, οι περιοδείες και τα σενάρια συνεργασιών

Νήσος Αϊλα: Ο παράδεισος των καπνιστών ουϊσκι είναι το κρυμμένο διαμάντι των Εβρίδων

Η Yamaha XT, το «παπί» και τα Casio: 12 ιαπωνικά brands που σημάδεψαν την ελληνική ποπ κουλτούρα