Η είδηση της ανίχνευσης μιας νέας -και ιδιαίτερα μεταδοτικής- παραλλαγής του κορωνοϊού στην Νότια Αφρική έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια κοινότητα, σπέρνοντας έντονη ανησυχία για τις πιθανές, επιδημιολογικές επιπτώσεις της, μεσούντος του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Σχεδόν σαστισμένη από τις εξελίξεις, υποδέχτηκε την είδηση η Ευρώπη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά στην παρούσα φάση της πανδημίας, με τις προβλέψεις να παραμένουν δυσοίωνες μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.
Αντανακλώντας πλήρως το ευρωπαϊκό κλίμα, ο Γερμανός ειδικός στον Τομέα της Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έσπευσε να σχολιάσει στο Twitter πως «πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από μια νέα παραλλαγή σε ένα τρέχον κύμα» κι ενώ το τέταρτο κύμα έχει θέσει σχεδόν «εκτός μάχης» ακόμη και τα πιο οργανωμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, όπως της χώρας του.

Το σενάριο για τη Γηραιά Ήπειρο καθίσταται ακόμη πιο δυσμενές από το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή του ιού -την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονοματοδότησε χθες από το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου «Όμικρον»– εντοπίστηκε ήδη στην «καρδιά» της Ευρώπης, δηλαδή στο Βέλγιο, αφαιρώντας κάθε περιθώριο καθησυχασμού για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Πρόκειται για κάποια που επέστρεψε από το εξωτερικό. Βρέθηκε θετική στις 22 Νοεμβρίου. Δεν ήταν εμβολιασμένη», γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βαντενμπρίκε, όπως και ότι η πρώτη ασθενής της παραλλαγής «Όμικρον» έφτασε στη χώρα του στις 11 Νοεμβρίου από την Αίγυπτο, μέσω Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr