Με σφοδρότητα πλήττει την Ευρώπη το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προκαλώντας χιλιάδες θύματα καθημερινά, αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα σε ολοένα και περισσότερες χώρες, μετά την αδυναμία ακόμη και των πιο οργανωμένων συστημάτων υγείας, όπως αυτό της Γερμανίας, να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο των νοσηλειών.

Την γενικευμένη, ευρωπαϊκή ανησυχία για την έκβαση του τέταρτου κύματος στην Γηραιά Ήπειρο εντείνει και η εφιαλτική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός θα προσθέσει 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

25 χώρες σε ακραία πίεση

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», τη στιγμή που 1,5 εκατομμύριο ευρωπαίοι πολίτες έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, λόγω της πανδημίας.

Ερμηνεύοντας το «μαύρο» ευρωπαϊκό ρεκόρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει την ακραία κατάσταση στην μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στην ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και στη χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις» υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, ζητώντας παράλληλα να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο+», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τις επιστημονικές προβλέψεις, ωστόσο, ξεπερνά ήδη η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς οι σκηνές που εκτυλίσσονται μεταξύ γειτονικών κρατών στον ευρωπαϊκό βορρά με διακομιδές ασθενών εκατέρωθεν (όπως από την Ολλανδία προς τη Γερμανία), έχουν φέρει την ευρωπαϊκή ηγεσία στο «σημείο μηδέν», με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κηρύσσει χθες από το Στρασβούργο, «σταυροφορία» για τον εμβολιασμό.

«Κύρια προτεραιότητα» ο εμβολιασμός

Μιλώντας από την Αλσατία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. φον ντερ Λάιεν έθεσε ως «κύρια προτεραιότητα» της ΕΕ τον εμβολιασμό, επισημαίνοντας ότι πανευρωπαϊκά οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία καλύπτονται κυρίως από μη εμβολιασμένους. «Αν κοιτάξουμε τις νοσηλείες και τους θανάτους, βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, διαπιστώνοντας την ίδια ώρα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία κυμαίνονται από 29% έως 92%.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr