Από τρίτος τη τάξει στο Βρετανικό οικονομικό επιτελείο πάει πλεόν πρώτος και με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Στο βιογραφικό του, η Goldman Sachs, ένας γάμος με δισεκατομμυριούχο και η υπεράσπιση του Τζόνσον στα προεκλογικά τηλεοπτικά πάνελ.

Είναι η καινούργια «αδυναμία» του Μπόρις Τζόνσον. Η παρουσία του στα προεκλογικά πάνελ εντυπωσίασε τον Βρετανό πρωθυπουργό και ο Βρετανο-Ινδός Ρίσι Σούνακ ήταν καιρό φαβορί στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση Brexit. Ο καυγάς του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ για το ποιοί θα συμβουλεύουν τον Τζάβιντ προκάλεσε την παραίτησή του και την επιτάχυνση της ανέλιξης του Ρίσι Σούμακ.

«Ο Ρίσι είναι σούπερσταρ. Παραμένει εντός γραμμής και αποδείχθηκε ήρεμος και ικανός (στις τηλεοπτικές κόντρες)» λέει στους Financial Times συντηρητικός αξιωματούχος που είναι κοντά στον Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα του ταίριαζε απόλυτα η θέση του υπερυπουργού ανάπτυξης που εξετάζει να δημιουργήσει ο Τζόνσον. «Είναι ο αγαπημένος του υπουργός», καταλήγει ο αξιωματούχος.

Το υπερυπουργείο θα απορροφήσει τις υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου και άμεσων ξένων επενδύσεων. Επιπλέον θα μπορεί να κάνει στοχευμένες επενδυτικές παρεμβάσεις σε περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας νέος πολιτικός ρόλος για μια Βρετανία που θα αποκτήσει σύντομα νέο ρόλο στη διεθνή οικονομία.

Τελικά όμως η πρωινή καραμπόλα έφερε τον Σούνακ να κρατά τα ηνία της οικνομικής πολιτικής – σε σφιχτό εναγγαλισμό πάντα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο τριανταενιάχρονος Σούνακ είναι απολύτως ταγμένος υπέρ του Brexit άρα έχει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών. Επιπλέον έχει star quality. απαραίτητο σε ένα κουρασμένο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία για δέκα χρόνια.

Τη λύση στην κούραση δίνει ο γεννημένος το 1980 Σούνακ από γονείς με καταγωγή από το Πουντζάμπ της Ινδίας: “Μοιάζει ολόκληρος με αλλαγή” λέει επικοινωνιολόγος των συντηρητικών.

Τα παιδικά του χρόνια και ο γάμος του με την Ινδή δισεκατομμυριούχο

Ο Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον. Με μπαμπά γιατρό και μαμά φαρμακοποιό, ο μικρός Ρίσι πήγε στο ακριβό ιδιωτικό Winchester College. Ξεχώρισε και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Στη συνέχεια πήρε από το Stanford το MBA του.

Πιο σημαντικό, στο Στάνφορντ γνώρισε και τη μέλλουσα σύζυγό του. Η Ακσάτα είναι κόρη του Ναριάνα Μουρθί του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Infosys.

Οι πρώτες του δουλειές ήταν στη Goldman Sachs και ένα hedge fund – αμφότερες έχουν απαλειφθεί από το βιογραφικό του πια. Αναφέρει πως ίδρυσε επενδυτική εταιρία με επαφές στην Σίλικον Βάλεϊ και την Μπαγκαλόρ, χώρο δραστηριοποίησης της οικογένειας της συζύγου.

Βρετανο-Ινδός όπως αυτοπροσδιορίζεται ο Σούνακ μπήκε στην πολιτική με συντηρητικές περγαμηνές από την αφετηρία. Από το 2016 τάσσεται αταλάντευτα υπέρ του Brexit, ρισκάροντας την αντίδραση του τότε πρωθυπουργού Κάμερον. Στάθηκε σθεναρά υπέρ του Τζόνσον σε όλες τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές μάχες για το Brexit κερδίζοντας για λογαριασμό του υποστηρικτές.

Ο Τζόνσον τον αντέμειψε με τη θέση του Chief Secretary τρίτου τη τάξει επιτελούς στο υπουργείο οικονομικών. Προκάλεσε θετικές εντυπώσεις με την προσοχή του στη λεπτομέρεια και το ενδιαφέρον του για τη χάραξη πολιτκής. 

Τώρα, ήδη αρκετοί αναζητούν πάνω στου Σούνακ τα χαρακτηριστικά του επόμενου πρωθυπουργού στη βρετανική πολιτική παράδοση. Ούτε καν σαραντάρης, το όνομά του θα γίνει γνωστό σε πολύ περισσότερο κόσμο το 2020.