Ευρώπη

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες 2022: Αυτοί είναι οι νέοι μύθοι του Κάουνας

  • newsroom


Γνωρίζετε το Κάουνας; Η δεύτερη μεγαλύτερη λιθουανική πόλη συχνά επισκιάζεται από την πρωτεύουσα Βίλνιους. Όμως φέτος αυτό πρόκειται να αλλάξει για πάντα

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι ήδη έτοιμο και η… προθέρμανση έχει ήδη ξεκινήσει…

Το Κάουνας περιμένει με ανυπομονησία την έναρξη των εκδηλώσεων ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022.

Η πόλη επιδιώκει να εφεύρει εκ νέου τον εαυτό της, να σφυρηλατήσει έναν νέο μύθο και να τονίσει το διεθνές προφίλ της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας θέλει να παρουσιαστεί με σύγχρονο και ευρωπαϊκό αέρα, με πολλή κουλτούρα, προβάλλοντας τη νεότερη ιστορία της με αυτοπεποίθηση.

Ένα καλειδοσκόπιο ιστορίας και πολιτικής

Το Κάουνας έχει μια «εξαιρετική, περίπλοκη ιστορία», τόνισε ο Λιθουανός υπουργός Πολιτισμού Σιμόνας Κάιρις κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων για τη χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει επίσημα στις 22 Ιανουαρίου.

Στην πόλη, που περιβάλλεται από αρκετούς λόφους και βρίσκεται στη συμβολή δύο ποταμών, διακρίνεται ένα «καλειδοσκόπιο εποχών και πολιτικών συστημάτων», τονίζει.

Κεντρικός πυρήνας του προγράμματος είναι η τριλογία «Μύθοι του Κάουνας», μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε τρία ξεχωριστά Σαββατοκύριακα.

Σχεδιασμένος από καλλιτέχνες από τη Λιθουανία και το εξωτερικό, ένας νέος μύθος πρόκειται μάλιστα να δημιουργηθεί για την πόλη των 300.000 κατοίκων, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος σε θέματα ταυτότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW