Ευρώπη

Λιθουανία: Καλεί τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά smartphones

  • newsroom


Η κυβερνητική έκθεση της Λιθουανίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το τηλέφωνο της Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης του τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνέστησε στους πολίτες να αποφύγουν την αγορά κινεζικών κινητών τηλεφώνων και συμβούλεψε τους πολίτες να πετάξουν αυτά που έχουν τώρα, αφού μια κυβερνητική έκθεση διαπίστωσε ότι οι συσκευές έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας. Η έκθεση του εθνικού κέντρου κυβερνοχώρου ανέφερε επίσης ότι το τηλέφωνο της Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης του τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη.

Ένα ελάττωμα ασφαλείας εντοπίστηκε επίσης στο τηλέφωνο P40 5G της κινεζικής Huawei, αλλά κανένα δεν βρέθηκε στο τηλέφωνο ενός άλλου κινεζικού κατασκευαστή, της OnePlus, ανέφερε. Ο εκπρόσωπος της Huawei στη Βαλτική δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BNS ότι τα τηλέφωνά της δεν στέλνουν δεδομένα χρήστη στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο κατάλογος των όρων που θα μπορούσαν να λογοκριθούν από τις εφαρμογές συστήματος του τηλεφώνου Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, περιλαμβάνει επί του παρόντος 449 όρους στα κινεζικά και ενημερώνεται συνεχώς.

«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία, αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Xiaomi», ανέφερε το κέντρο στην έκθεση.

Τα smarthphones-ναυαρχίδες που πωλούνται στην Ευρώπη από τον την Xiaomi Corp έχουν ενσωματωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν και να λογοκρίνουν όρους όπως «ελεύθερο Θιβέτ», «ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «κίνημα δημοκρατίας», δήλωσε την ο κρατικός φορέας κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας.

Η δυνατότητα στο λογισμικό του τηλεφώνου Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή, ανέφερε στην έκθεση το εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας του υπουργείου.

«Η σύστασή μας είναι να μην αγοράζουμε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγούμε από τα ήδη αγορασμένα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Margiris Abukevicius στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας την έκθεση. Ωστόσο, η Xiaomi δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της εξέλιξης αυτής.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Λιθουανίας και της Κίνας έχουν διαταραχθεί πρόσφατα. Η Κίνα απαίτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και δήλωσε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους, αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στη Λιθουανία θα ονομάζεται Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν.

Διαβάστε ακόμη:

Στο σφυρί ξανά το Avenue και το «διαμάντι» του Γκερέκου στην Κέρκυρα

H κρίση της Evergrande είναι το stress test που κανείς δεν ήθελε

Σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Κολωνάκι τα υψηλότερα ενοίκια της Αθήνας (πίνακες)