Σε μια «χαρτογράφηση» των 11 πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο Qatargate – ανάμεσα στους οποίους και η Εύα Καϊλή – προχώρησε το Politico καθώς έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την 9η Δεκεμβρίου, όταν και ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και περιελάμβανε από κατασκόπους μέχρι πολλά χρήματα.

Όπως επιμένουν οι Βέλγοι εισαγγελείς στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με κάθε μήνα που περνάει, τα ερωτήματα γίνονται πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις – μεταξύ άλλων και για το τι πραγματικά πήραν ως αντάλλαγμα οι άνθρωποι που φέρονται να μοίρασαν τέτοια υπέρογκα ποσά.

1. Αντόνιο Παντσέρι – Ο αρχηγός

Ο Αντόνιο Παντσέρι έμεινε στη φυλακή από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο οπότε παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να δώσει ονόματα σε μια συμφωνία ομολογίας που έκανε με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή, ενώ ελεύθερες είναι πλέον τόσο η σύζυγός όσο και η κόρη του που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία,.

Στις καταθέσεις του ο Παντσέρ εμφανίζεται να «καρφώνει» άλλους ευρωβουλευτές και να μιλάει για δώρα και χρήματα που πήρε από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία με την αστυνομία να έχει κατασχέσει 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Μετά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ο Παντσέρι, ο οποίος παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμο στις Βρυξέλλες, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πείθοντας αξιοσέβαστα πρόσωπα να ενταχθούν στο επίτιμο διοικητικό της συμβούλιο.

2. Εύα Καϊλή – Η έκπωτος αστέρας

Όπως σημειώνει το Politico η Εύα Καϊλή ήταν σε ανοδική πορεία μετά από ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτού η καριέρα της να «εκραγεί» τον περασμένο Δεκέμβριο όταν παρέδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έδιωξε από το διαμέρισμά της, πριν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω..

Από την αρχή η Εύα Καϊλή υποστήριζε ότι είναι αθώα παραμένοντας τον περισσότερο χρόνο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στο Κατάρ-gate.

Πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και σχεδιάζει την πολιτική επιστροφή της στο ΕΚ. Όπως, όμως, σημειώνεται στο άρθρο του Politico, χωρίς να έχει επιστρέψει σε κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, με τη δίκη του Qatargate να επικρέμαται και μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να αλλάξει την εικόνα από κακοποιό σε θύμα μοιάζει με αδύνατη αποστολή.

 

3. Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

Ο Τζιόρτζι ο οποίος είναι σύντροφος της Εύας Καϊλή και πατέρας της κόρης τους, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και τον Αντόνιο Παντσέρι.

Οι δύο Ιταλοί γνωρίζονται από παλιά, με τον Τζιόρτζι να λειτουργεί για χρόνια ως διερμηνέας και μεταφορέας της τσάντας του μεγαλύτερου σε ηλικία Παντσέρι.

Ο Τζιόρτζι συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Εύα Καϊλή τον Δεκέμβριο, παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα του Qatargate αλλά πλέον είναι εκτός φυλακής και ζει κάτω από την ίδια στέγη με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr