Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC), έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς του κόσμου που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα, να αναστείλει τη δραστηριότητά του για 30 ημέρες, ενισχύοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για τις πετρελαϊκές προμήθειες.

Η CPC, που διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και Exxon, ανακοίνωσε πως η απόφαση για την αναστολή των επιχειρήσεών της αφορά θέματα σχετικά με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και ότι η κοινοπραξία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Η Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια για τη δραστηριότητά της και τις επιχειρήσεις της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά έχουν δηλώσει πως οι ροές από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς διακοπή.

Σύμφωνα με μια αναφορά που είδε το Reuters, το πετρέλαιο συνέχιζε να φορτώνεται από τον τερματικό σταθμό της CPC το μεσημέρι της 5ης Ιουλίου, όμως δεν είναι σαφές αν οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν σήμερα, 6 Ιουλίου.

Η CPC ανακοίνωσε σήμερα πως η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βικτόρια Αμπραμτσένκο έδωσε εντολή στις ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της αρχής για τη βιομηχανική ασφάλεια Rostekhnadzor, να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις της ρωσικής πλευράς της κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν ορισμένες παρατυπίες «σε έγγραφα» αναφορικά με τα σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων. Μια πετρελαιοκηλίδα είχε σχηματιστεί πέρυσι στον τερματικό σταθμό.

Από τον εν λόγω πετρελαιαγωγό εξάγονταν πέρυσι μέσω της Μαύρης Θάλασσας μέχρι και 54 εκατομμύρια τόνοι ή περίπου 1,2 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Οποιαδήποτε μείζων διαταραχή στις ροές του θα αυξήσει την πίεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειές της από τα χρόνια του 1970 και το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο.

Διαβάστε ακόμη:

Στο μυαλό του Πούτιν: Πότε θα προτείνει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Αναλυτής εξηγεί

HSBC: Ισχυρή ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα στο 6,5%

«Ντεμπούτο» για την Dimand στο Χρηματιστήριο