Συρρίκνωση κατά 0,1% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2023 η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία φαίνεται ότι πληρώνει το «μάρμαρο» του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζώνη του ευρώ είχε βρεθεί σε αρνητικό έδαφος και στο δ’ τρίμηνο του 2022 (-0,1%), αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια εξάμηνη περίοδο αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ για πρώτη φορά από την εποχή της πανδημίας.

Επίσης, η συμπλήρωση δύο διαδοχικών αρνητικών τριμήνων πληροί την προϋπόθεση για να υποστηρίξουμε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε περίοδο τεχνικής ύφεσης.

Euro Area Had a Winter Recession After All | First-quarter GDP revised down from initial 0.1% growth estimate

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση της Eurostat είχε κάνει λόγο για οριακή ανάπτυξη 0,1% στο α’ τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, η αδυναμία του α’ τριμήνου οφείλεται στην πτώση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Αρνητική εξέλιξη αποτέλεσαν και τα επιχειρηματικά αποθέματα. Αντίθετα, το εμπορικό ισοζύγιο κατάφερε να αμβλύνει εν μέρει το δυσμενές αποτέλεσμα.

Σε ύφεση η Ευρωζώνη, συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης

Σε ετήσια βάση, πάντως, δηλαδή σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1% (έναντι αρχικής εκτίμησης 1,3%).

Τα σημερινά δεδομένα επέρχονται εν μέσω των ανησυχητικών ενδείξεων για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή τη γερμανική, η οποία εμφάνισε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ σε τριμηνιαίο επίπεδο. Το ίδιο κατεγράφη και σε Ελλάδα (-0,1%), Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ολλανδία.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θεωρούσαν ότι η ύφεση θα μπορούσε να αποτραπεί, παρά τον ιστορικό πληθωρισμό και τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Μάλιστα, τώρα γίνεται κατανοητό ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα είχε πληγεί με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα, εφόσον οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είχαν μοιράσει δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες «αναστέναζαν» από τους δυσβάστακτους λογαριασμούς ενέργειας.

Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές του β’ τριμήνου, οι κυβερνήσεις φαίνεται ότι εμμένουν στην απόσυρση των μέτρων στήριξης. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ δείχνει απρόθυμη να αλλάξει στάση, συνεχίζοντας τις αυξήσεις επιτοκίων (αναμένεται νέα παρέμβαση 25 μ.β. στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας) έως ότου τιθασεύσει πλήρως τις τιμές.

Ας σημειωθεί ότι για το σύνολο του έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος και κατά 1,6% το 2024.

Διαβάστε ακόμα

Η Ζωή-Τζόαν Μπαέζ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι στραβές του ΤΑΙΠΕΔ και η Αττική Οδός, ο εμφύλιος NN και Metlife και ο Αστέρας αποκτά delivery

Πώς σχεδιάζει ο Βασίλης Ψάλτης να «χτίσει» τη νέα Alpha Bank – Οι 6 προτεραιότητες έως το 2025

Έκλεισε η συμφωνία της First Sentier με τις πιστώτριες τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ