Yποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις των δυτικών συμμάχων του, κυρίως όμως των κυβερνητικών του εταίρων – των Πρασίνων και των Eλεύθερων Δημοκρατών – ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται σήμερα να επιβεβαιώσει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, από το βήμα της Bundestag ότι θα ενισχύσει το Κίεβο με άρματα μάχης Leopard.

Το γερμανικό δίκτυο «NTV» όπως και το περιοδικό «Focus» κάνουν λόγο για 14 άρματα μάχης.

To γεγονός ότι ο Σολτς δίσταζε να αποφασίσει αν θα στείλει ή όχι τανκς στην εμπόλεμη χώρα, οφείλεται σε τρεις φόβους του, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα «Bild».

Ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος σκεφτόταν πολύ για το τι θα κάνει. «Δεν υπήρχε ξεκάθαρα ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την παράδοση γερμανικών τανκς Leopard 2», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η αποστολή γερμανικών τανκς θα γινόταν μόνον εάν οι ΗΠΑ έδιναν πρώτες το καλό παράδειγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο καγκελάριος Σολτς είχε ξεκαθαρίσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ότι «Θα δώσουμε άρματα μάχης στην Ουκρανία μόνο μαζί».

Χθες το βράδυ, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να στείλουν άρματα μάχης «Abrams» στην Ουκρανία με το «Bloomberg» να επισημαίνει, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου, ότι ο 64χρονος Σολτς θα ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για την αποστολή γερμανικών Leopard στην Ουκρανία.

Στο μεγάλο ερώτημα «Τι κρύβεται πίσω από τον δισταγμό του Σολτς για την παράδοση Leopard στην κυβέρνηση του Κιέβου;», η εφημερίδα ΒILD ζήτησε την άποψη εμπειρογνωμόνων.

1. Φοβάται ο Γερμανός Καγκελάριος την οργή της Ρωσίας;

Ο φόβος μιας ρωσικής επίθεσης και η ανησυχία ότι η Γερμανία θα έμενε χωρίς τις ΗΠΑ σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών επειδή μόνο η Ευρώπη θα είχε προμηθεύσει άρματα μάχης στην Ουκρανίας, ήταν ένας σοβαρός ενδοιασμός του Σολτς. Για το λόγο αυτό απαιτούσε την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λανντσμπέργκις, ο οποίος κατηγόρησε τη Δευτέρα εμμέσως πλην σαφώς τον Σολτς ότι τρέμει από τον φόβο του. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο και να νικήσουμε τη Ρωσία, όταν πρόκειται για πρόσθετες κυρώσεις και στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Αυτό που μας σταματά είναι ο φόβος για το τι θα συμβεί εάν η Ρωσία χάσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας το… γάντι στον Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο της Γερμανίας.

2. Μια άλλη θεωρία είναι ότι στην ο Όλαφ Σολτς φοβάται μια κλιμάκωση του πολέμου εάν παραδοθούν γερμανικά άρματα μάχης Ουκρανία.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Νίκο Λάνγκε, από το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου, παραθέτει την δική του εκδοχή: «Φοβάστε την «κλιμάκωση»; Δεν υπάρχουν άπειροι Ρώσοι στρατιώτες που θα μπορούσαν απλώς να συνεχίσουν να πολεμούν έτσι ώστε να υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης».

Για τον Νίκο Λανγκε, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: «Η Ρωσία έχει προβλήματα στην Ουκρανία και μπορεί να ηττηθεί. Αλλά, αν η Ρωσία βρει χρόνο να ανασυνταχθεί, τότε ο κίνδυνος κλιμάκωσης μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα».

3. Φοβάται ο Σολτς το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου;

«Είναι πιθανόν», υπογραμμίζει ο καθηγητής Γιοαχίμ Κράουζε, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφαλείας του Κιέλου.

Κλείσιμο

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα, ο Γερμανός εμπειρογνώμονας τόνισε ότι: «Κανείς δεν πιστεύει πια τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου. Είτε ο ίδιος πρέπει να είναι προσεκτικός με το κόμμα του, ή ίσως να υπάρχουν ψήγματα αλήθειας στη φήμη ότι ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι θα επιτεθεί σε στόχους στη Γερμανία με πυρηνικά όπλα εάν το Βερολίνο ήθελε να προμηθεύσει με Leopard την Ουκρανία.

Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε γιατί ο Σολτς δεν ζήτησε κατεπείγουσες διαβουλεύσεις με τα κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ και δεν ενεργοποίησε την Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού;», διερωτάται ο Γερμανός καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας και διευθυντής του ευρωπαϊκού κέντρου «European Resilience Initiative Center», Σεργκέι Ζούμλενι, έχει μια άλλη θεωρία: «Τα κίνητρα πίσω από τον δισταγμό της Καγκελαρίας είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν. Δηλαδή, ο Σολτς φοβάται μία κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας ή ακόμη και πιθανές ρωσικές επιθέσεις εναντίον των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ; Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου».

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι σύμβουλοί του απλά δεν έχουν ιδέα για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν: «Μπορείτε να δείτε σε καθημερινή βάση ότι οι σύμβουλοι του Σολτς δεν έχουν ιδέα για τη Ρωσία και την Ουκρανία – αρκεί να ακούσετε τις συνεντεύξεις τους. Εάν, ύστερα από έντεκα μήνες πολέμου, ο Καγκελάριος της Γερμανίας συνεχίσει να παίρνει τις συζητήσεις τους στα σοβαρά, τότε θα χάσει το παιχνίδι».

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας του Σολτς, Γενς Πλέτνερ και ο υπουργός Καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιντ, ο πιο στενός συνεργάτης του, όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

D-day για τους πλειστηριασμούς από servicers – Η ακρόαση στον Άρειο Πάγο και ο ηθικός κίνδυνος

Υδρογονάνθρακες: Προσδοκίες για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη από την ExxonMobil