Την αγορά επιπλέον τεσσάρων συστημάτων πυραυλικής άμυνας Patriot, με κόστος έως και 1,2 δισ. ευρώ, επιπλέον των τεσσάρων που παρήγγειλε η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς τον Μάρτιο, εξετάζει η Γερμανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, τα σχέδια βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αξιολογούν τον τρόπο χρηματοδότησης της διευρυμένης παραγγελίας, η οποία θα μπορούσε να ανεβάσει τη συνολική τιμή σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη Γερμανία, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα σχέδια προμηθειών, ενώ αντιθέτως αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοπλίσει καλύτερα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Την Πέμπτη ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερες μονάδες Patriot -οι οποίες κατασκευάζονται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία RTX- καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της με πυραύλους και drone σε πόλεις και ενεργειακές υποδομές.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη χώρα και τρίτο σύστημα Patriot στην Ουκρανία, μαζί με άλλα συστήματα αεράμυνας.

Τον Μάρτιο η επιτροπή προϋπολογισμού της κάτω βουλής του Βερολίνου ενέκρινε την προμήθεια των αρχικών τεσσάρων συστημάτων Patriot, με το πρώτο να αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Τον Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί η αγορά 500 κατευθυνόμενων πυραύλων με ανταλλακτικά, σε μια παραγγελία συνολικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την RTX, τα συστήματα Patriot, συντομογραφία των λέξεων Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν προστασία από εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους, ενώ χρησιμοποιούνται από 19 κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

«Πόλεμο» νομισμάτων πυροδοτεί η απόκλιση μεταξύ Fed και ΕΚΤ στα επιτόκια – Η πρόβλεψη για parity δολαρίου με το ευρώ

Belem: Το πλοίο-μύθος μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι

Η κλιματική αλλαγή θα μας κάνει φτωχότερους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ