Στα πρόθυρα της ύφεσης φαίνεται ότι βρίσκεται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη της Γερμανίας μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπουν για τους επόμενους μήνες, ενόσω συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Ιούλιο στις 80,3 μονάδες από 85,8 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις στις 83 μονάδες.  

«Η Γερμανία είναι στο όριο της ύφεσης» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ. «Οι υψηλές ενεργειακές τιμές και η απειλή των ελλείψεων σε φυσικό αέριο επιβαρύνουν την οικονομία. Οι εταιρείες αναμένουν σημαντική επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τούς επόμενους μήνες». 

Τα νέα στοιχεία αντανακλούν τα διογκούμενα προβλήματα της Γερμανίας, όπου η ανάκαμψη από την πανδημία έχει ήδη εξασθενήσει, εξαιτίας του εκτός ελέγχου πληθωρισμού και των ελλείψεων σε βασικά βιομηχανικά υλικά (απόρροια των προβλημάτων στα logistics). 

Η Bundesbank, κεντρική τράπεζα της χώρας, προειδοποίησε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείεται και νέα άνοδος τον Σεπτέμβριο, όταν και λήξουν ορισμένα μέτρα στήριξης των πολιτών.  

Ο φόβος για τις ροές του φυσικού αερίου έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές της γερμανικής ανάπτυξης, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μηνιαία έκθεση του Ifo, παραπέμποντας στην υψηλή εξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.  

Η μεγάλη ανησυχία αφορά τον κίνδυνο μιας ολικής διακοπής των ροών αερίου μέσω του Nord Stream 1, ο οποίος ήδη λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητάς του, καθιστώντας αδύνατη την αναπλήρωση των αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα, όταν και παραδοσιακά υπάρχει κορύφωση της κατανάλωσης.  

Όλα αυτά ασκούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και περιορίζει το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, ναρκοθετώντας την πορεία της εγχώριας οικονομίας.  

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, με την Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει αναθεώρηση 50 μονάδων βάσης (από 0% σε 0,5%), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωριστικού προβλήματος στην Ευρωζώνη. 

Διαβάστε επίσης: 

Νέο ράλι στο αέριο – Έως και στο 20% η λειτουργία του Nord Stream

Σκρέκας: Στα €1,136 δισ. οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Αύγουστο

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή