Η έκτακτη τραπεζική αργία τη Δευτέρα 8 Μαΐου για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ αναμένεται να πλήξει τη δυναμική της βρετανικής οικονομίας συμβάλοντας στην υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τον Μάιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδεχομένως να οδηγήσει σε μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα είναι η δεύτερη -μετά τον θάνατο της Ελισάβετ- βασιλική εκδήλωση μέσα σε ένα χρόνο που θα επηρεάσει την ανάπτυξη, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg η επίδραση αυτών των γεγονότων βαίνει μειούμενη.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg, Dan Hanson, προβλέπεται «μια πτώση 0,7% του ΑΕΠ τον Μάιο και ανάκαμψη αντίστοιχου μεγέθους τον Ιούνιο», ενώ «σε τριμηνιαία βάση, αυτό μεταφράζεται σε πτώση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο τρίμηνο και άνοδο 0,2 ποσοστιαίες το τρίτο τρίμηνο, καθώς η παραγωγή θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον James Smith, οικονομολόγο της ING, η πρόσκαιρη πτώση του ΑΕΠ τον Μάιο είναι ένας από τους βασικούς λόγους που «συνολικά το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου θα κλείσει αρνητικά», ενώ όπως δήλωσε «Η εμπειρία του 2022 –με τις επιπλέον αργίες τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο– δείχνει ότι η οικονομική επίδραση μειώνεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Η οικονομία της Βρετανίας παρουσίασε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αρχές της βασιλείας του Καρόλου από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι και αρκετοί εκτιμούν ότι δεν θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει διψήφιος. Κατά τους ίδιους η επιβράδυνση στην ανάπτυξη που θα προκαλέσει η βασιλική εκδήλωση της στέψης θα αποκρύψει την επιτάχυνση της οικονομικής δυναμικής που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα στοιχεία.

Ο Sanjay Raja, οικονομολόγος της Deutsche Bank Βρετανίας, είναι πιο συντηρητικός στο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ από την έκτακτη τραπεζική αργία και το προσδιορίζει στο 0,5% για τον Μάιο, συμφωνώντας ωστόσο ότι θα επιφέρει μικρή πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

Όπως είπε ο Raja κλάδοι της οικονομίας όπως οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και οι κατασκευές αναμένεται να πληγούν από την απώλεια της εργάσιμης ημέρας ενώ άλλοι κλάδοι όπως «η φιλοξενία, η εστίαση και η αναψυχή αναμένεται να τα πάνε καλά».

Το εάν οι απώλειες των πρώτων θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν από τα έσοδα των δεύτερων μένει να αποδειχθεί, ωστόσο σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (Centre for Economics and Business Research) τα έσοδα για την οικονομία από τον τουρισμό και την εστίαση το τριήμερο της στέψης εκτιμώνται σε 337 εκατ. λίρες.

Η στέψη του Καρόλου θα είναι η δεύτερη έκτακτη αργία σε ένα χρόνο καθώς έχει προηγηθεί εκείνη για την κηδεία της Ελισάβετ Β’ η οποία προκάλεσε μείωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 0,1%. Ωστόσο στην αργία για την Ελισάβετ τα περισσότερα καταστήματα και οι επιχειρήσεις φιλοξενίας παρέμειναν κλειστά στο μεγαλύτερο μεγάλο μέρος της ημέρας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για τις έκτακτες αργίες που σχετίζονται με βασιλικά γεγονότα και εκδηλώσεις είναι ότι η οικονομική τους επίδραση βαίνει μειούμενη, ενώ καταγράφεται γρήγορη ανάκαμψη τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος του Bloomberg «Τα στοιχεία από τις έκτακτες αργίες στη Βρετανία το 2022 δείχνουν ότι είχαν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα συγκριτικά με το 2002, το 2011 και το 2012».

Τον Ιούνιο του 2002 στο Χρυσό Ιωβηλαίο (τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο) το μηνιαίο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2%, τον Ιούνιο του 2012 στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% και τον Ιούνιο του 2022 στο Πλατινένιο Ιωβηλαίο μειώθηκε κατά 0,7%. Το ίδιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ σημειώθηκε και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου που ήταν η κηδεία της Ελισάβετ.

Εερμηνεύοντας τη μειούμενη επίπτωση των βασιλικών τελετών στη βρετανική οικονομία ο Smith αναφέρει ότι «Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε κεντρικούς δρόμους συνήθως δεν διακόπτουν τη λειτουργία τους, ενώ πλέον οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν μεγαλύτερη διείσδυση». Επίσης «έχει μειωθεί ο αντίκτυπος στις κατασκευές και τη βιομηχανία και αυτό συνδέεται πιθανότατα με το πως λειτουργούν τα εργοστάσια».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου

Γιώργος Οικονόμου: Ο εφοπλιστής που δουλεύει με τους Ρώσους, οι βίλες στο Saint Barth, η συλλογή τέχνης και το «Barracuda» (pics)

Ποια μέτρα για τα ακίνητα εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ