Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Καταλήξαμε στην απόφαση πως η 12 η Απριλίου του 2020 είναι η ημερμομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα καταλήξαμε σε συναίνεση» ανέφερε ο Ζάεφ.

Ανέφερε, επίσης, πως προτάθηκαν σαν ημερομηνίες οι 22 και 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως θα γίνουν πρόσθετες διαβουλεύσεις για την τεχνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι  ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει 100 ημέρες.

Ο Ζόραν Ζάεφ οδηγήθηκε στην παραίτηση μετά το βέτο που άσκησε η Γαλλία– με τη στήριξη της Δανίας και της Ολλανδίας- για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Το βέτο αυτό που ερμηνεύτηκε ως ένα προσωπικό ναυάγιο, αλλά και ως ένα πολιτικό αδιέξοδο για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς είχε στηρίξει όλη την προεκλογική του καμπάνια στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Ενα αφήγημα που προσέλκυσε την πλειονότητα του λαού, για το οποίο η ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς φάνταζε ως δυνατότητα απόσπασης μεγαλύτερων εγγυήσεων ασφάλειας, καθώς μόλις στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας η χώρα έφτασε πολύ κοντά στον εμφύλιο πόλεμο.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, οι εσωτερικοί αντίπαλοί του Ζάεφ ήδη, μετά την εμπλοκή, τον κατηγορούν πως έκανε μια σειρά από υποχωρήσεις χωρίς να έχει εγγυήσεις, αλλά μόνο μεγάλο κόστος.

Τι συνέπειες, όμως, έχουν οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα;

Σε περίπτωση που το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και ο ηγέτης του Κριστιάν Μικόβσκι κερδίσουν τις εκλογές, είναι πιθανό να έχουμε ανατροπές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και δεν μπορεί να ακυρωθεί, μπορεί ωστόσο να τεθεί εν αμφιβόλω. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, όχι, όμως, με πανικό. Δεν επιθυμεί την επιστροφή μίας εθνικιστικής ρητορικής που θα σηματοδοτούσε η νίκη του VMRO. Επιπλέον, ανεπιθύμητα είναι και τα πιθανά προβλήματα εσωτερικής συνοχής της γείτονος χώρα.

Η Αλβανία είναι μία διαφορετική ιστορία. Ούτε ο Έντι Ράμα, ούτε η χώρα ήταν υπερ-αισιόδοξοι για την ένταξή τους. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει το γεγονός ότι ίσως η επίσημη εμπλοκή