Οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στα στρατεύματα της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνέχιζαν χθες Τρίτη 9 Μαΐου να επικεντρώνονται στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κίεβο.

Οι σκληρότερες μάχες διεξάγονται στην Μπαχμούτ, που διεκδικείται από το καλοκαίρι, ενώ το επιτελείο αναγνώρισε πως ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στα μέτωπα στη Λίμαν, στην Αβντιίβκα και στη Μαρίνκα. Διαβεβαίωσε πάντως πως αποκρούστηκαν 30 επιθέσεις χθες.

Πάντα σύμφωνα με το Κίεβο, έγιναν έξοδοι αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, που έβαλαν στο στόχαστρο συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το γενικό επιτελείο δεν διευκρίνισε πού βρίσκονταν οι στόχοι που επλήγησαν από ουκρανικά αεροσκάφη.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, απηχώντας σχόλια που έκανε πρόσφατα ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, προειδοποιεί εναντίον της καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών ενόψει της πολυσυζητημένης αντεπίθεσης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του για να ανακαταληφθούν εδάφη που έχουν κυριεύσει τα στρατεύματα της Ρωσίας.

«Μη θεωρήσετε πως αυτή η αντεπίθεση θα είναι η τελευταία, διότι δεν ξέρουμε ακόμη τι αποτελέσματα θα φέρει», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild και δημοσιεύεται σήμερα.

Αν η αντεπίθεση φέρει την απελευθέρωση των περιοχών της χώρας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός θα είναι η τελευταία, αν όχι «θα πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη», επιμένει.

Ο κ. Κουλέμπα συμπληρώνει πως η Ουκρανία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό.

«Για να κερδίσεις τον πόλεμο, χρειάζεσαι όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα», επαναλαμβάνει. Πολλά εξαρτώνται από τη Γερμανία, τονίζει, καθώς με την εταιρεία όπλων Rheinmetall, διαθέτει αληθινό «τιτάνα της βιομηχανίας όπλων στην Ευρώπη και πιθανόν σε όλο τον κόσμο».

Η Rheinmetall παράγει -μεταξύ άλλων- το βαρύ άρμα μάχης Leopard.

Πέρα από πυρομαχικά, άρματα μάχης και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας η Ουκρανία χρειάζεται πάνω απ’ όλα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνει ακόμα ο κ. Κουλέμπα, που προσθέτει ότι λογαριάζει στην υποστήριξη του Βερολίνου για την προμήθεια μαχητικών F-16, καθώς αντίθετα με την περίπτωση των Leopard, η τελευταία λέξη σε αυτή περίπτωση δεν ανήκει στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζονται.

«Αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι να διαδραματίσει ενεργό ρολο στην οικοδόμηση συμμαχίας» που θα προμηθεύσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα και διερωτάται «ποια χώρα μπορεί να πείσει τις ΗΠΑ» να δώσουν πράσινο φως.

Διαβάστε ακόμη

Aκαρπες οι συνομιλίες Μπάιντεν – Μακάρθι για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

Ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποιεί: Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επιχειρήσεων στη μετά Covid εποχή

ΥΠΟΙΚ: «Κόκκινος συναγερμός» για τις υπέρογκες προεκλογικές υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ