Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, μετά και την στήριξη του Κινήματος 5 Αστέρων.  Τα μέλη του κόμματος ψήφισαν σε ποσοστό 59% υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Η διατύπωση του ερωτήματος περιέγραφε με λίγα λόγια την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον Μπέπε Γκρίλο και τον Μάριο Ντράγκι και ήταν προσανατολισμένη προς την απόσπαση συναίνεσης. «Συμφωνείτε να υποστηρίξουν τα 5 αστέρια μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι, που θα περιλαμβάνει υπερυπουργείο οικολογικής μετάβασης και η οποία θα υπερασπίζεται τα βασικά επιτεύγματα του κινήματος;» ρωτήθηκαν οι 119.544 εγγεγραμμένοι του κινήματος.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε να βασιστεί μόνο στις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκας, αλλά επιθυμούσε πάση θυσία και την ένταξη του Κινήματος 5 Αστέρων, που παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε προβληματισμούς για τη συνοχή της νέας κυβέρνησης.

Μένει να διαπιστωθεί πώς θα καταφέρει, ο Ντράγκι, να μειώσει τις αποστάσεις που χωρίζουν τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, σε θέματα βασικής σημασίας, όπως είναι το περιβάλλον, η στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και ακόμη και τα μέτρα προστασίας για να μπορέσει να ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού.

Πολλοί θεωρούν ότι χάρη στο κύρος του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προσπαθήσει να επιβάλει μια προσωπική του ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικεντρωθεί  σε λίγα σημεία, με  κύριο στόχο  την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Η προφητεία Προκόπη για το νέο κόμμα, «στάση Στάσσης» με τα σενάρια για τη ΔΕΗ και οι Μπακοκαϋμενάκηδες σε νέες περιπέτειες

ΕΛΤΑ: Σε τροχιά εξυγίανσης – Έρχονται σκληρές περικοπές μετά το πρόγραμμα εθελουσίας

Τι άλλαξε με την πληρωμή των κορωνο-χρεών προς την Εφορία