Μετά τη Γερμανία και στη Γαλλία οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους με σειρά ζητημάτων στα οποία ξεχωρίζει η εκτίναξη των δαπανών τους, η φορολόγηση και η υπερβολική γραφειοκρατία από το γαλλικό κράτος και την ΕΕ.

Επίσης και στη Γαλλία στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ανάμειξη της ακροδεξιάς, την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί πως κλιμακώνει την ένταση θέλοντας να αποκομίσει οφέλη ενόψει της κάλπης των ευρωεκλογών.

«Για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, η χρήση βίας δεν είναι η λύση, όμως κάποιοι αγρότες έχουν απλά απηυδήσει» τόνισε σήμερα χαρακτηριστικά ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος του FNSEA που είναι το κορυφαίο συνδικάτο του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό τα πρώτα μπλόκα έχουν ήδη στηθεί σε σημαντικούς αυτοκινητοδρόμους κυρίως στη νότια και νοτιοδυτική Γαλλία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις θα διευρυνθούν.

«Ξεκινώντας από σήμερα και για όλη την εβδομάδα, αλλά και για όσο ακόμη χρειαστεί, μια σειρά δράσεων έχουν οργανωθεί» προανήγγειλε ο Ρουσό.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για την πρώτη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει ο μόλις λίγων ημερών νέος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ. Μάλιστα, ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ατάλ είχε την πρώτη του αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το θέμα με τον ηγέτη της ακροδεξιάς (και διάδοχο της Μαρίν Λεπέν) Τζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος έσπευσε να επισκεφτεί και ένα από τα πρώτα μπλόκα κοντά στο Μπορντό.

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού κατηγόρησε «την Ευρώπη του Μακρόν» πως επιδιώκει «το θάνατο της γαλλικής γεωργίας» προκαλώντας την αντίδραση του Ατάλ και του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό. Ο ίδιος ο Ατάλ είχε νωρίτερα την πρώτη του συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, και από την ίδια τη γαλλική προεδρία φαίνεται πως δρομολογείται μια συνάντηση και του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν με εκπρόσωπους των αγροτών σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση πριν τα μπλόκα διευρυνθούν.

Η ακροδεξιά, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών έχει ένα μεγάλο προβάδισμα της τάξεως των δέκα μονάδων, πιέζει για την κήρυξη ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης ειδικά για τον αγροτικό τομέα και για τη δρομολόγηση πιο προστατευτικών μέτρων για τη γαλλική γεωργία. Επίσης ζητά την έξοδο της χώρας από σειρά συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που θεωρεί ότι θίγει τους απλούς Γάλλους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες την προώθηση νέων μέτρων για τη στήριξη των αγροτών. Όμως, χθες Κυριακή, διεμήνυσε πως το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει για λίγες ακόμη εβδομάδες προκειμένου να γίνουν νέες βελτιωτικές κινήσεις.

Σημειωτέον πως σε πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών το πολιτικό θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα, τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις συνθήκες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο.

Στη Γερμανία οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έφτασαν με τα τρακτέρ μέχρι και την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο συνεχίζονται, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει επίσης από τους αγρότες σε Ολλανδία, Πολωνία και Ρουμανία.

«Από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο ‘Αμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της» ανέφερε σήμερα χαρακτηριστικά, σε σχόλιο της, η εφημερίδα Le Figaro. Οι κινητοποιήσεις, εξάλλου, είναι πρώτο θέμα σήμερα σε όλα τα γαλλικά media.

Διαβάστε ακόμη

DBRS Morningstar: Πρώτη στη μείωση NPLs η Ελλάδα το 2023 – Οι προοπτικές για το 2024 (γραφήματα)

Χατζηδάκης – Ζαχαράκη: Αυξάνεται αναδρομικά στα 2.400 ευρώ το επίδομα γέννησης (vid)

Τι ακούσαμε στο Νταβός: Οι κορυφαίες ατάκες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ