Ανθεκτικότητα συνέχισε να παρουσιάζει η ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023, Όπως επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, σημειώνει η DBRS Morningstar σε σχόλιό της με σημερινή ημερομηνία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις επιδόσεις τους στη μείωση των κόκκινων δανείων, κάνοντας αναφορά και στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο..

Όπως σημειώνει, οι επιδόσεις συνεχίζουν να ποικίλουν από χώρα σε χώρα, καθώς οι χώρες με παραδοσιακά υψηλούς δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία συνεχίζουν να μειώνουν με καλούς ρυθμούς τα NPLs

Ειδικότερα, οι τράπεζες στην Ελλάδα μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περισσότερο το 9μηνο 2023 (κατά 24,7% σε ετήσια βάση), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (21,4%), την Ιρλανδία (17,5%), την Ιταλία (16,7%) και η Ισπανία (2,5%).

Αντίθετα, οι τράπεζες σε άλλες χώρες, που παραδοσιακά είχαν τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είδαν μια άνοδο στα NPLs, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα, μια τάση που περιμένουμε να συνεχιστεί και το 2024, αναφέρει το σημείωμα. Ο λόγος για τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο δείγμα που παρουσιάζει η DBRS Morningstar ανήλθαν σε 341 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 3ου τριμήνου 2023, μειωμένα κατά 0,9% σε ετήσια βάση (ΥοΥ).

Επιπλέον, οι τράπεζες σε παραδοσιακά υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων χώρες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 10,2% συνολικά το γ΄ τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση (YOY), γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με  μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6,7% συνολικά για τις τράπεζες στις άλλες χώρες του δείγματος.

Όπως σημειώνει ο οίκος,  συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχισαν να παρουσιάζουν ανθεκτικές μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού με πολύ μικρή μεταβολή στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και/ή δανείων σταδίου 2.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί και αν και είναι ακόμα νωρίς για να πει κάτι τέτοιο, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, στην αλυσίδα εφοδιασμού και, γενικότερα, στο παγκόσμιο εμπόριο. Η περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εν μέσω αυτού του ολοένα και πιο δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος, συνεχίζει να περιμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιδεινωθεί σταδιακά το 2024, με υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε μέσω της επιτάχυνσης των εγγραφών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είτε μέσω ενός χαμηλότερου ρυθμού ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιστρέφοντας ορισμένες από τις τάσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, ιδίως σε χώρες όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Γι αυτό και η DBRS παραμένει επιφυλακτική ως προς το outlook της ποιότητας ενεργητικού για το 2024, καθώς η επιβράδυνση των οικονομιών συχνά μεταφράζεται σε ασθενέστερες πιστώσεις, επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και υψηλότερες προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές με IRIS ακόμα και στο… περίπτερο

Η όμορφη εκδρομή (που δεν πούλησε), τα νέα μέτρα του Κ.Μ για την οικογένεια και τη στέγη, το statement του Βορίδη και ο νέος φόρος στην ενέργεια

Vanguard: Γιατί επενδύει μαζικά σε ελληνικά και περιφερειακά ομόλογα ο Νο2 asset manager παγκοσμίως

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ