Ευρώπη

Τέσσερις εβδομάδες αυστηρό lockdown ανακοίνωσε ο Μακρόν

  • newsroom


Ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. στη μητροπολιτική περιοχή - Κλειστά τα καταστήματα και τα σχολεία

Μια δραματική έκκληση τους Γάλλους συμπατριώτες του απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν, καλώντας τους να κάνουν μια ακόμα προσπάθεια απέναντι στην πανδημία τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο σχεδόν όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για τρεις εβδομάδες, και κλείσιμο όλων των καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00 για την μητροπολιτική περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε 19 περιοχές θα επεκταθούν από το Σάββατο, και για τέσσερις εβδομάδες. Ειδικότερα:

– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. θα ισχύσει παντού
– Η τηλεργασία θα συστηματοποιηθεί
– Τα καταστήματα θα είναι κλειστά σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή
– Κλείνουν για τρεις εβδομάδες νηπιαγωγεία, σχολεία, κολέγια και γυμνάσια. Η σχολική περίοδος θα αναπροσαρμοστεί.
– Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο μια ημέρα την εβδομάδα

«Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αυτή η πανδημία της Covid-19, συνεχίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ένα έτος θλίψης και πολλών δυσκολιών» ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιον, το τελευταίο έτος όλες οι Γαλλίδες και ο Γάλλοι κατάφεραν να αντισταθούν στον ιό και εάν καταφέρουν να παραμένουν ενωμένοι τις επόμενες εβδομάδες, τώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει σε ολόκληρη την ΕΕ, τότε θα φανεί σύντομα το φως στο τέλος του τούνελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι όλοι στην χώρα έκαναν μεγάλες προσπάθειες, αλλά ο ιός συνέχισε να μεταδίδεται. «Αρκετοί γείτονές μας αποφάσισαν να επιβάλουν σκληρούς περιορισμού, ενώ εμείς είχαμε ημέρες ελευθερίας, διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία μας. Θεωρώ, συνεπώς, ότι τα πήγαμε καλά».

Παράλληλα ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι το 44% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλέον κάτω των 65 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνουμε μέρος σε έναν αγώνα ταχύτητας. Από τη μία έχουμε τα εμβόλια, με τα οποία μπορούμε να βλέπουμε ήδη το τέλος της κρίσης, αλλά από την άλλη, την εξάπλωση νέων μεταλλαγών του ιού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια πανδημία μέσα σε μια άλλη πανδημία»,
δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ο εμβολισμός είναι το σημαντικότερο όπλο που διατίθεται κατά του ιού και κάλεσε όλους τους πολίτες να δεχθούν να λάβουν τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί. «Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε απέναντι στον πανικό και την άρνηση. Προκειμένου μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας , πρέπει ο καθένας μας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τους επόμενους μήνες», τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το τέλος της κρίσης πλησιάζει, καθώς ήδη 3 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Διαβάστε περισσότερα

Στο Costa Navarino το πρώτο ευρωπαϊκό «Mouratoglou Tennis Center»

Γιατί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορεί να γίνουν… ναρκοπέδιο

Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο από 5 Απριλίου – Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός δήμου (vid)