Μια νέα πραγματικότητα στην οποία και πρέπει να προσαρμοστούν διαμορφώνεται για τους Ιταλούς. Οι οικονομικοί περιορισμοί τους αναγκάζουν να περικόψουν δραστικά τα καλοκαιρινά τους όνειρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εμπορικής ένωσης Confcommercio και της εταιρίας δημοσκοπήσεων SWG, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πάνε διακοπές συνολικά 27 εκατομμύρια Ιταλοί. Τον Ιούλιο όμως οι αναχωρήσεις με προορισμό τα διάφορα θέρετρα μειώθηκαν από 16.800.000, που είχαν προβλεφθεί πριν από ένα μήνα, σε 12.300.000.

Σε μεγάλο βαθμό οι ακυρώσεις οφείλονται στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, στον πληθωρισμό, που άγγιξε το 8% σε ετήσια βάση, και στην αβεβαιότητα που προκάλεσαν η παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όσο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η Confcommercio προσθέτει ότι μειώνονται αισθητά οι διακοπές και τα ταξίδια διάρκειας μιας εβδομάδας (μείον τρία εκατομμύρια) και αυξάνονται παράλληλα οι «τουριστικές αποδράσεις» διάρκειας δυο μόνον ημερών, τα Σαββατοκύριακα.

Συρρικνωμένο βαλάντιο

Συνολικά, το «μπάτζετ» για τα διάφορα ταξίδια περιορίζεται για κάθε Ιταλό κατά 120 ευρώ. Ένα ποσό που μπορεί να μοιάζει χαμηλό, αλλά στην πραγματικότητα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως έγραψαν οι Financial Times, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, της τάξης του 4,6% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θετικές επιδόσεις του τουριστικού τομέα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle