Εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα επιλέξουν νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι εκλογές αυτές μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την εθνική πολιτική σε κάθε κράτος μέλος, παρά για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι κάτι λίγο περισσότερο από έναν αριθμό εθνικών εκλογών», δήλωσε στο CNBC ο Alberto Alemanno, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο H.E.C. Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ένα μεγάλο δημοψήφισμα για το εκάστοτε υβερνών κόμμα. Αυτό συμβαίνει στη Γαλλία, όπου οι Γάλλοι θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους για τον Πρόεδρο Emmanuel Macron», πρόσθεσε.

Γαλλία

Ο Macron εκλέχθηκε το 2017 σε μια προ-Ευρωπαϊκή πλατφόρμα και έχει πλαισιωθεί ως ένας από τους βασικούς φιλοευρωπαϊκούς ηγέτες στην περιοχή. Ωστόσο, η μεταρρυθμιστική του ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, έχει απογοητεύσει μερικούς Γάλλους πολίτες – κάτι που έχει κλιμακωθεί σε μήνες διαμαρτυριών και ιστορικά χαμηλών επιπέδων δημοτικότητας του προέδρου.

Πριν από τις φετινές εκλογές για την ΕΕ, ο Macron βρίσκεται αντιμέτωπος με το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Marine Le Pen για άλλη μια φορά. Το κόμμα της National Rally (RN) είναι ελαφρώς μπροστά στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα είναι μια στενή μάχη μεταξύ των δύο ηγετών

Ιταλία

Στην Ιταλία, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία βρίσκεται στην εξουσία για περίπου ένα χρόνο.

Τόσο το εθνικιστικό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα Lega και το αριστερό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) αναμένεται να είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στις εκλογές. Ωστόσο, υπήρξε μια αλλαγή μεταξύ τους. Στις περυσινές γενικές εκλογές, το M5S συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει χάσει την υποστήριξή του, ενώ ο εταίρος του συνασπισμού με ηγέτη τον Matteo Salvini έχει συγκεντρώσει δυναμική.

«Ο κυβερνών συνασπισμός (…) εξακολουθεί να κυριαρχεί αποτελεσματικά στον πολιτικό διάλογο, αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μερών – που θεωρούνται ευρέως ως οι δύο κύριοι αντίπαλοι σε οποιονδήποτε μελλοντικό εκλογικό διαγωνισμό – αυξάνεται σταθερά», αναφέρει ο όμιλος Eurasia, σε σημείωμα στους πελάτες του.

«Μια πολύ ισχυρή παρουσία από τη Lega (ουσιαστικά πάνω από 30%), ειδικά αν συνδυαστεί με ένα αδύναμο αποτέλεσμα για το M5S (κοντά ή κάτω από 20%), θα αυξήσει το κίνητρο για τον ηγέτη Matteo Salvini να ρίξει την κυβέρνηση και να φέρει πρόωρες εκλογές», προσθέτει ο όμιλος.

Άλλοι πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, είναι λίγο πιο σκεπτικοί σχετικά με το εάν ο Salvini θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές φέτος. Σύμφωνα με την Teneo Intelligence, δεν υπήρξαν ποτέ εκλογές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από το 1948. Η οικονομία δεν πάει πολύ καλά και ο Salvini θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο για να κερδίσει περαιτέρω στήριξη στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, όπου το κόμμα του δεν έχει παραδοσιακά υποστήριξη.

Γερμανία

Η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ είναι πάντα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εκλογών. Η Γερμανία κυβερνάται από το κεντροδεξιό κόμμα CDU μαζί με το σοσιαλιστικό κόμμα SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας). Ωστόσο, αυτό το είδος συνασπισμού αποτελεί κατά παράδοση πρόκληση για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι συχνά κατηγορούνται από τους ψηφοφόρους τους για το ότι δεν αντέδρασαν εναντίον του κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο SPD να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να προκαλέσει νέα εθνικές εκλογές.

«Η πιο σημαντική ερώτηση θα είναι κατά πόσον οι Πράσινοι μπορούν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους έναντι του κεντροαριστερού SPD. Εάν αυτό υλοποιηθεί, η πίεση προς το SPD να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης από τον συνασπισμό με τη Merkel θα αυξηθεί», ανέφερε η Teneo Intelligence στην έρευνά της.

Πολωνία, Ουγγαρία

Υπάρχει επίσης μια σημαντική αφήγηση που πρέπει να παρακολουθήσουμε σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Οι κυβερνήσεις τους συγκρούονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφότου ξεκίνησε έρευνες για το αν τηρούν τις δημοκρατικές αξίες του ευρωπαϊκού δικαίου.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Viktor Orban, ένας μακροπρόθεσμος ηγέτης με λαϊκιστική και αντι-μεταναστευτική στάση, αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο των εδρών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Πολωνία πρόκειται να διεξαγάγει εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο, οπότε οι ευρωεκλογές θα δοκιμάσουν επίσης το κυβερνών αντιμεταναστευτικό και συντηρητικό κόμμα PiS. «Το PiS αισθάνεται ήδη ευάλωτο», δήλωσε ο Όμιλος Eurasia.

Ηνωμένο Βασίλειο

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η πρωθυπουργός Theresa May προσπαθούσε να αποφύγει να συμμετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές. Η χώρα ψήφισε να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2016, αλλά αυτή η διαδικασία έχει «παγώσει», ενώ η προγραμματισμένη αναχώρηση αναμένεται τώρα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο το Westminster αντιμετώπισε το Brexit. Η Eurasia περιγράφει την ψηφοφορία ως «πονοκέφαλο» για τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Βρετανίας, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς. Οι συντηρητικοί έρχονται στην πέμπτη θέση στις δημοσκοπήσεις, με ένα νεοσυσταθέν κόμμα ονόματι Brexit Party να έρχεται πρώτο. Αλλά η χαμηλή προσέλευση και η τρέχουσα διάθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνουν ότι αυτό δεν θα μεταφραστεί αναγκαστικά σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές στο μέλλον.

Ωστόσο, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επηρεάσει την ΕΕ.

«Η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις ευρωεκλογές θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ. Στο ελάχιστο, θα επιδεινώσει πιθανώς τις εντάσεις ως προς το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και της ΕΚΤ και να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη μίας σταθερής πλειοψηφίας», ανέφερε η Eurasia. «Αν η κατάσταση είναι πολύ ασταθής, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την πολιτική μιας περαιτέρω επέκτασης του άρθρου 50».

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις στην May να παραιτηθεί αυξάνονται – ένας νέος ηγέτης θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκλογές και ενδεχομένως να καθυστερήσει εκ νέου την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.