(Tελευταία ενημέρωση 14.51)

Σε πρόωρες εκλογές πάει η Ιταλία, καθώς  το πρωί της Πέμπτης ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ότι  υποβάλει την παραίτησή του. Έτσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ιταλίας και από την ηγεσία της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση και του ζήτησε να προχωρήσει σε περισσότερες διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές του, με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ο Ντράγκι δήλωσε ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο Ματαρέλα προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του  αφού απέτυχε να κρατήσει ενωμένη την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού.

«Ευχαριστώ για όλη τη δουλειά που κάνατε αυτήν την περίοδο. Μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες το βράδυ από τη Γερουσία της Δημοκρατίας, ζητώ να διακοπεί αυτή η συνεδρίαση για να μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να κοινοποιήσω τις προθέσεις μου», είπε ο Ντράγκι στους βουλευτές νωρίτερα καταχειροκροτούμενος.

«Ευχαριστώ, ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε να πει αυτή τη φράση ως αστείο, καθώς πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου είχε αναφέρει ότι οι «τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά».

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία, ο Ματαρέλα του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του στο ενδιάμεσο με μια μεταβατική κυβέρνηση.

Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

Μετά την αποχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο, ο Ντράγκι μετέβη στο Palazzo Giustinani για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Κασελάτι.

Το αντισυστημικό – λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης Συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα διάταγμα που είχε ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Οι Ιταλοί βουλευτές πήγαν σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για ένα ευρύ πακέτο πολιτικής, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Ντράγκι όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.

Τότε ζητήθηκε από τον Ντράγκι, που προηγουμένως είχε χρηματίσει επικεφαλής της ΕΚΤ, να επιστρέψει στην Άνω Βουλή , προκειμένου να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην ίδια την κυβέρνηση.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη νέα διαδικασία, ενώ το κυβερνών κόμμα της Λέγκας και το κόμμα του Μπερλουσκόνι επίσης είπαν ότι θα απέχουν. Αντ’ αυτού, η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία για να εκδιωχθεί το Κίνημα των 5 Αστέρων από τον συνασπισμό.

Ωστόσο, η αποχή των εταίρων του συνασπισμού από τη διαδικασία  ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Αυτό ανοίγει το δρόμο για δύσκολες πρόωρες εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα,  που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Θα μπορέσει να εγκριθεί εγκαίρως ο κρατικός προϋπολογισμός;

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στην θέση του, για την διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Ιταλός πρόεδρος θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Τα κόμματα στο μεταξύ ετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία και οι βουλευτικές εκλογές είναι πιθανό να οριστούν για τις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. «Οραματίζομαι τη δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού κόμματος, με την συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα και όλων των δυνάμεων που ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες», δήλωσε πριν από λίγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σήμερα, όμως, εγκατέλειψαν την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δυο γνωστά στελέχη της: πρόκειται για τους υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα και για την υπουργό Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι, οι οποίοι διαφώνησαν με την χθεσινή στάση του «Καβαλιέρε» και την απόφαση να μην παρασχεθεί πλήρης υποστήριξη στον Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτές: Πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου οι εκλογές

Μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Οι ιταλικές αποδόσεις αυξάνονται – Ανησυχία για το σπρεντ

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη, όταν ο Ντράγκι έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραμείνει εάν η κυβέρνηση συνασπισμού μπορούσε να διασωθεί. Αλλά καθώς προχωρούσε η μέρα, και έγινε σαφές ότι υπήρχε ακόμη διχασμός, οι αποδόσεις ανέβηκαν  – που σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,63%.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 2,45%.

Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές ανησυχούν για την Ιταλία. Πρώτα και κύρια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει πληθωρισμό ρεκόρ και οι προοπτικές ανάπτυξής της είναι περιορισμένες. Αυτό το μακροοικονομικό πλαίσιο γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις οικονομικές επιδόσεις της Ιταλίας στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις έως 30 Αυγούστου

H Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 – Ροή «με το σταγονόμετρο»

Δεκαπενταύγουστος: Πώς αμείβεται η αργία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι