Συνεχίζεται η μαζική φυγή επενδυτών από τα τουρκικά assets. Οι εκροές αυξήθηκαν μετά την αποπομπή από τον Ερντογάν του Κεντρικού Τραπεζίτη Νασί Αγκμπάλ ύστερα από 4 μήνες θητείας, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε καταφέρει να κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Lipper, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Μαρτίου  επενδυτικά fund απέσυραν από την Τουρκία συνολικά 26,2 εκατ. δολάρια, συνεχίζοντας ένα σερί έξι διαδοχικών εβδομάδων καθαρών πωλήσεων.

Τα τουρκικά assets βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση λίγες μέρες μετά την αποπομπή του Ακμπάλ από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την αντικατάστασή του από τον Σαχάπ Καβσίογλου, πρώην βουλευτή που φαίνεται ότι ασπάζεται τις ανορθόδοξες απόψεις του Προέδρου ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου, οι τιμές κάποιων ομολόγων σε δολάρια υποχώρησαν σε χαμηλό 10μήνου ενώ και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε απώλειες άνω του 8% την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αγκμπάλ είχε αντισταθεί στις πιέσεις του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων και αντιθέτως είχε προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της λίρας και την επιδοκιμασία των αγορών.

Στο διάγραμμα με τίτλο «η ανησυχία των αγορών για την Τουρκία ξαναχτυπά» που παραθέτει το Reuters καταγράφεται η πορεία μετοχών και ομολόγων μετά την αποπομπή του Ακμπάλ

Η κατάσταση στην Τουρκία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις αγορές καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα το οποίο απειλείται με κατάρρευση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη οικονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ξένες αεροπορικές επιστρέφουν στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί αρκείται σε μισθό 100.000 εδώ και 40 χρόνια ενώ πληρώνει στελέχη του με $16 εκατ. ετησίως

ΟΠΕΚΑ: 31 Μαρτίου πληρώνονται 10 επιδόματα και παροχές – Τι ισχύει για το Επίδομα Παιδιού