Τουρισμός

Οι ξένες αεροπορικές επιστρέφουν στα ελληνικά νησιά φέτος το καλοκαίρι

  • Στεφανία Σούκη


Επιστρέφει στη Μύκονο η Qatar Airways από τις 14 Μαΐου -Στα Χανιά -και όχι μόνο- η Ryanair μετά την «ηχηρή» αποχώρηση του 2018

Στο κυνήγι της ζήτησης βρίσκονται πλέον οι αεροπορικές για το καλοκαίρι, ελπίζοντας να καλύψουν έστω κι ένα μέρος των τεράστιων απωλειών που έχουν επωμισθεί λόγω της πανδημίας με πτήσεις σε προορισμούς που φαίνεται ότι θα προσελκύσουν όσους -Ευρωπαίους και μη- αποφασίσουν να ταξιδέψουν εκτός των δικών τους τειχών τη φετινή, επίσης δύσκολη χρονιά.

Στην πρώτη γραμμή των προορισμών φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον και τα ελληνικά νησιά, όπου οι απευθείας πτήσεις αυξάνονται και πληθύνονται το τελευταίο διάστημα, ακόμη και με την επιστροφή αεροπορικών που είχαν αποχωρήσει με μεγάλο… θόρυβο, προ Covid -19, όπως είναι η περίπτωση της Ryanair, η οποία ενώ το 2018 είχε πεί «αντίο» στα Χανιά επικαλούμενη τις υψηλές χρεώσεις στο αεροδρόμιο, φέτος το καλοκαίρι προχωρά στη δημιουργία βάσης στην πόλη για την περίοδο Ιουλίου- Οκτωβρίου με ένα αεροσκάφος. Η ιρλανδική low cost αεροπορική ανακοίνωσε μάλιστα συνολικά τρείς νέες βάσεις σε ελληνικά νησιά για την καλοκαιρινή περίοδο, εκτός από τα Χανιά και σε Κέρκυρα- Ρόδο με τους επιτελείς της μάλιστα να δηλώνουν τώρα ότι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της σεζόν στη χώρα μας.

Ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean, έχει ανοίξει από νωρίς το δρόμο, διαβλέποντας ζήτηση για τα ελληνικά νησιά ήδη από το τελευταίο δίμηνο του 2020. Η αεροπορική έχει ανακοινώσει ήδη από το περασμένο έτος ότι (εκτός από την Αθήνα) προσθέτει περισσότερες πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια φέτος το καλοκαίρι ώστε να δώσει τη δυνατότητα των απευθείας συνδέσεων δημοφιλών ελληνικών προορισμών με το εξωτερικό, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς.

Αντίστοιχα, επιστροφή στη Μύκονο πραγματοποιεί από τις 14 Μαΐου η Qatar Airways, ξεκινώντας μάλιστα τις πτήσεις με το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού, με βάση τον στόχο που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο, κορωνοϊού επιτρέποντος πάντα. Η αεροπορική σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, θα πετάει στο νησί στο δρομολόγιο Μύκονο- Ντόχα τρείς φορές την εβδομάδα, συνδέοντας το νησί των ανέμων με 35 πόλεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Στις επίσημες δηλώσεις μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mr. Akbar Al Baker ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η Qatar ξεκίνησε τις πτήσεις για Μύκονο το Μάιο του 2018 και το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν πολύ δημοφιλές. Λόγω της πανδημίας αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις πτήσεις το περυσινό καλοκαίρι, ωστόσο τώρα είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την επιστροφή μας στο νησί, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επανεκκίνηση του τουρισμού». Το νέο της επιστροφής της Qatar σε έναν από τους premium προορισμούς εντός κι εκτός Ελλάδος ήταν καλοδεχούμενο και από τον Ελληνα υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, δηλώνοντας ότι «είναι πολύ ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι η Qatar εντάσσει στο σχεδιασμό για το καλοκαιρινό της πρόγραμμα τον πολυτελή προορισμό της Μυκόνου, σε μία δύσκολη περίοδο όπου όλες μας οι προσπάθειες εστιάζουν στο ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού».

Πέραν της Ryanair στα Χανιά, περισσότερα δρομολόγια εντάσσει για την καλοκαιρινή περίοδο και η Wizzair, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται αντίστοιχη πρόταση για το φθινόπωρο στο νησί και για την Jet2 από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ούτως ή άλλως έχει εντάξει πολλές συνδέσεις φέτος για ελληνικά νησιά σε Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Σκιάθο κ.α..

Επιπλέον και ο όμιλος Air France – KLM ενισχύει το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί έως τώρα για το φετινό καλοκαίρι σε ελληνικούς προορισμούς, έχοντας εντάξει έξι προορισμούς -εκτός αυτού της Αθήνας- στο θερινό της πρόγραμμα σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ηράκλειο, με αφετηρία από το Παρίσι, αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

Διαβάστε ακόμα:

Κρουαζιέρα: Ποιες εταιρείες – κολοσσοί επιλέγουν την Ελλάδα για αυτό το καλοκαίρι

Εξαγοράστηκαν Pizza Hut και Wendy’s – Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του franchise

Οι γλυκόπικρες «φουρτούνες» της Leonidas και των μετόχων της