Σε αύξηση στο βασικό της επιτόκιο προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) όπως ήταν αναμενόμενο, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 7%.

Συγκεκριμένα, η BoE προχώρησε σε αύξηση κατά 0,25%, στο 0,5%, κάνοντας για πρώτη φορά μετά το 2004 δύο διαδοχικές αυξήσεις.

Όπως αναφέρει το CNBC, υπέρ της αύξησης στο 0,5% ψήφισαν πέντε από τους εννέα αξιωματούχους, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπόλοιπες τέσσερις ψήφοι ήταν υπέρ μιας αύξησης στο 0,75%, η οποία δεν έχει έχει ξαναγίνει μετά το 1997.

Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό από το 6% στο 7,25% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι οι πολίτες της Βρετανίας θα πρέπει να περιμένουν μεγαλύτερη ετήσια πτώση στο βιοτικό επίπεδο, καθώς εκτός από τα παραπάνω η BoE μείωσε την πρόβλεψη του ΑΕΠ.

Σε υψηλό 2 ετών η στερλίνα

Στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο χρόνια έναντι του ευρώ ανήλθε σήμερα η στερλίνα, μετά την ανακοίνωση για αύξηση στο επιτόκιο αναφοράς στο 0,5% από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του ευρώ στις 82,87 πένες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ από το 2020.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια παρά τον πληθωρισμό

ΕΝΦΙΑ: «Δώρο» 350 εκατ. και 10 δόσεις στη μεσαία τάξη – Ο χάρτης των αυξομειώσεων ανά περιοχή

Ευρωζώνη: Αύξηση 2,9% τον Δεκέμβριο στις τιμές παραγωγού