Ευρώπη

Βατικανό: Ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση στην Τράπεζα της Αγίας Έδρας

  • newsroom


Ο πρώην διοικητής και δύο πρώην σύμβουλοι στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση χρημάτων από την αγοραπωλησία 29 ακινήτων σε Ρώμη και Μιλάνο

Δικαστήριο στο Βατικανό καταδίκασε σήμερα (21/1) τον πρώην διοικητή της τράπεζας της Αγίας Έδρας Άντζελο Καλόια, κρίνοντάς τον ένοχο για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και έντεκα μηνών.

Ο 81χρονος Καλόια διετέλεσε διοικητής της τράπεζας μεταξύ του 1999 και του 2009, ενώ έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού που καταδικάστηκε για οικονομικό έγκλημα.

Η τράπεζα είναι επισήμως γνωστή ως Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR).

Υπεξαίρεση από την αγοραπωλησία 29 ακινήτων

Επίσης το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Γκαμπριέλε Λιούτσο, 97 ετών και τον γιο του, Λαμπέρτο Λιούτσο, 55 ετών, και οι δύο Ιταλοί δικηγόροι που ήταν σύμβουλοι της τράπεζας.

Οι τρεις κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε μια σκευωρία, κατά την οποία υπεξαίρεσαν χρήματα κατά τη διαχείριση αγοραπωλησίας 29 ακινήτων στη Ρώμη και το Μιλάνο που ανήκαν στην τράπεζα, το διάστημα 2001 – 2008.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι τρεις τους απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλώνοντας πολύ λιγότερα ποσά από τα πραγματικά των αγοραπωλησιών.

Στον Γκαμπριέλε Λιούτσο επιβλήθηκε η ίδια ποινή με τον Καλόια, ενώ ο Λαμπέρτο Λιούτσο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και δύο μηνών. Όλοι τους αντέκρουαν τις εις βάρος τους κατηγορίες καθόλη τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε το 2018.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλα επιχειρηματικά deals εν μέσω πανδημίας

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυτές είναι οι 3 προκλήσεις των τραπεζών

Pfizer: Μείωση έως 50% στις παραδόσεις εμβολίων σε ορισμένες χώρες