Επιχειρήσεις

Pfizer: Μείωση έως 50% στις παραδόσεις εμβολίων σε ορισμένες χώρες

  • newsroom


Αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία

Η Pfizer μείωσε έως κατά 50% τις παραδόσεις στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.

Την είδηση έκαναν γνωστή σήμερα (21/1) κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Καθυστερήσεις εβδομάδων

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ οι παραδόσεις να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα από την επόμενη εβδομάδα, είπε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αντρέι Μπάτσου.

Παρόμοια η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 176.000 δόσεις, μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, η Τσεχία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

«Υπονομεύονται οι προσπάθειες για τους εμβολιασμούς»

Ορισμένες χώρες εκτιμούν πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η Νορβηγία έχει διαθέσιμο απόθεμα έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να χορηγεί τις δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έγινε γνωστό από το σώμα δημόσιας υγείας της κυβέρνησης.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όμως, το Ινστιτούτο Serum στη Δανία επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ χθες η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.

Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους.

«Η ΕΕ να λάβει μέτρα»

Στην Ουγγαρία, όπου δόθηκε το πράσινο φως για τη χρήση του ρωσικού Sputnik V και του εμβολίου της AstraZeneca πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους παρασκευαστές.

«Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι παρασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις», είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλα επιχειρηματικά deals εν μέσω πανδημίας

Έρευνα: 1 στους 2 θα συνεχίζει να αγοράζει online παρά το άνοιγμα των καταστημάτων

Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V