Ένας νέος άνεμος πνέει στην Βόρεια Ιρλανδία, την ώρα που οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα 90 μέλη της Συνέλευσης της μίας εκ των τεσσάρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Μια νέα γενιά Ιρλανδών ισχυρίζεται ότι έχει κουραστεί από την παλιά διαίρεση μεταξύ των εθνικιστών (αυτών που τάσσονται υπέρ της επανένωσης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ως επί το πλείστον Καθολικοί) και των, κυρίως, Προτεσταντών ψηφοφόρων που παραμένουν πιστοί στην ένωση της Β. Ιρλανδίας με το Λονδίνο.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, στα 20 ή 30 έτη τους, είναι πολύ νέοι για να θυμούνται τα 30 χρόνια του εμφυλίου που διέλυσαν τους Προτεστάντες και τους Καθολικούς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το Sinn Féin (Σιν Φέιν) το πολιτικό σκέλος του πάλαι ποτέ Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), προηγείται στις δημοσκοπήσεις βάζοντας τη Βόρεια Ιρλανδία ένα βήμα πιο κοντά στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και συνεπώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα. Συνολικά, 239 υποψήφιοι συμμετέχουν σε 18 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Sinn Féin, η πολιτική πτέρυγα ΙRΑ, διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη σε ζητήματα όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα προβλήματα στην Δημόσια Υγεία. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εν λόγω ζήτημα.

Σε περίπτωση που το Sinn Féin λάβει τις περισσότερες ψήφους, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θα μπορούσε όντως να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα εάν οι βόρειο Ιρλανδοί επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενωθούν, μετά από 100 έτη, με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας και συνεπώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ορίζει ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να προκηρύξει δημοψήφισμα «εάν οποιαδήποτε στιγμή φαίνεται πιθανό ότι η πλειοψηφία των ψήφων θα εκφράσει την επιθυμία η Βόρεια Ιρλανδία να πάψει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και να αποτελέσει μέρος μιας ενωμένης Ιρλανδίας». Μια συμφωνία εσκεμμένα ασαφής, ώστε Λονδίνο και Δουβλίνο να μπορούν να την ερμηνεύσουν κατά το δοκούν.

Τι μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια και φυσικά στη μετά Brexit εποχή, που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Sinn Féin προβάδισμα με 26% των ψήφων, οκτώ μονάδες διαφορά έναντι του κύριου αντιπάλου του, του συντηρητικού DUP, το οποίο υποστηρίζει μια Βόρεια Ιρλανδία που αποτελεί κράτος – μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Το δημογραφικό προφίλ της Βόρειας Ιρλανδίας έχει αλλάξει άρδην τις τελευταίες δεκαετίες, ενισχύοντας τη δυναμική για μια πιθανή νίκη του Sinn Féin. Η τελευταία απογραφή στην Β. Ιρλανδία κατέγραψε τους Προτεστάντες στο 48%, ενώ τους Καθολικούς στο 45%.

Οι υπερσυντηρητικές θέσεις του DUP αποξενώνουν τους νέους ψηφοφόρους σε μια χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 56% και συνεπώς κατά του Brexit. Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στο λεγόμενο «teatime», δηλαδή περίπου στις 15:00 τοπική ώρα.

Διαβάστε ακόμη

Goldman: Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά;

Handelsblatt: Αρνείται η Γερμανία την πρόταση του ESM για Ταμείο Σταθερότητας €250 δισ.

Η Βρετανία ανακάλεσε το αναγνωρισμένο καθεστώς του Χρηματιστηρίου της Μόσχας