«Η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τις αμερικανικές εκλογές είπε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει συνεργαστεί και και με τους δύο Αμερικανούς προέδρους.

Όσον αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει ήδη το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δαπανούμε εξυπνότερα τα κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Ειδικότερα στη δήλωσή του ανέφερε: «Συναντιόμαστε στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και ανθεκτικής αμυντική συμμαχία του κόσμου.

Συναντιόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, σε μία περίοδο που υφίσταται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Σε μία περίοδο που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με αυτή την αναίτια επίθεση.

Αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Και είναι μία περίοδος που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας να ξοδεύουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν τον στόχο, αλλά και να τον υπερβούν και να εναρμονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες για να ενισχύσουμε την συμμαχία.

Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα. Και να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές μας δυνατότητες είναι συμπληρωματικό στη δομή του ΝΑΤΟ. Ενισχύει το νατο και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο για να εστιάσουμε στο πως ενισχύουμε την ευρωπαΐκή μας άμυνα. Είναι στο συμφέρον μας να το κάνουμε.

Για αμερικανικές εκλογές

Δεν θα σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ και φυσικά θα σεβαστούμε την απόφαση των Αμερικανων πολιτών. Προσωπικά έχω εργαστεί και με τον πρόεδρο τραμ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτό που για εμάς είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό που ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft – Apple: Γιατί αρνήθηκαν να παραμείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI

Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025 (πίνακες)

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το νέο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων – Πώς θα λειτουργεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ