Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, υποστήριξε σήμερα ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έγκριση δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δεν ήταν παρά μόνο στο να συστήσει έναν παλιό φίλο που επιθυμούσε να βοηθήσει έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, στα τέλη του 2020.

Ο Σαρπ, πρώην τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, σημείωσε ωστόσο ότι η επιτροπή ελέγχου των υποψηφίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να ελέγξει αν τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν το BBC αφότου διορίστηκε ο ίδιος.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίτσαρντ Σαρπ βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times που ανέφερε ότι ο δεύτερος βοήθησε τον τότε πρωθυπουργό να βρει εγγυητές, ώστε να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών.

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC. Την εποχή που έκανε τις «συστάσεις», ο Σαρπ είχε ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του BBC, ενώ η θέση αυτή του προσφέρθηκε τον Ιανουάριο 2021.

«Το BBC δεν έχει κανέναν ρόλο στην τοποθέτηση του προέδρου και οποιεσδήποτε ερωτήσεις αφορούν την κυβέρνηση», ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης.

Ο Σαρπ ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό του BBC ότι δεν επιθυμεί η υπόθεση αυτή να περισπάσει τον οργανισμό από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

«Δεν είχα εμπλοκή στην έγκριση του δανείου ή τον ορισμό του εγγυητή και δεν διακανόνισα καμία χρηματοδότηση», υποστήριξε στην επιστολή του. «Αυτό που έκανα ήταν να συστήσω τον (σ.σ. παλιό φίλο) Σαμ Μπλάιθ στον εν λόγω αξιωματούχο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλάιθ είναι επίσης μακρινός εξάδελφος του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σαρπ υποστηρίζει ότι συμφώνησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους πως δεν θα ασχολιόταν περαιτέρω με το θέμα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων. Λέει ότι δεν αναμίχθηκε στη διαδικασία χορήγησης του δανείου και πως δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απ’ όσα γράφτηκαν στον Τύπο για το δάνειο ή τον εγγυητή του.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε σήμερα ότι η διαδικασία διορισμού του Σαρπ ήταν αυστηρή και ανεξάρτητη, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο Sky News, χαρακτήρισε όσα γράφονται ανοησίες. «Ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένας καλός και σοφός άνθρωπος, αλλά δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα προσωπικά οικονομικά μου», είπε.

Ο ίδιος ο Σαρπ είπε ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι διορίστηκε με αξιοκρατικά κριτήρια και ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία προσλήψεων. Για λόγους διαφάνειας, η επιτροπή ελέγχου των υποψηφιοτήτων θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

Διαβάστε ακόμη

Καταπατημένα: Τίτλοι κυριότητος από 100 ευρώ τον μήνα και 20% της αντικειμενικής

H τελετουργία και τα μυστικά πίσω από τα πιο εμβληματικά υποδήματα του κόσμου

ΕΕ: «Η ενεργειακή κρίση καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»