Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, “ισοφαρίζοντας” την πτώση του Αυγούστου που ήταν και η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2009.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των βρετανικών κατοικιών μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 5,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Nationwide.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, μετά την πτώση 0,8% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Nationwide.

Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας, όπως σημειώνει το Reuters, έχει επιβραδυνθεί, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, ωστόσο η πτώση στις τιμές των κατοικιών μέχρι στιγμής παραμένει αισθητά μικρότερη από το άλμα κατά περίπου 25% που καταγράφηκαν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τον προηγούμενο μήνα αμετάβλητα τα επιτόκιά της, μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να αμβλύνει την πίεση σε όσους Βρετανούς θέλουν να επανυποθηκεύσουν το ακίνητό του ή σε όσους θα ήθελαν να αγοράσουν κατοικία, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκάντνερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Nationwide.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός των αυξανόμενων μισθών και των μειούμενων τιμών των κατοικιών και της υποχώρησης των επιτοκίων θα βελτιώσει την πρόσβαση των Βρετανών στην αγορά κατοικίας με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αγορά αναμένεται να παραμείνει υποτονική στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.

Διαβάστε ακόμη

Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγός με 12 ερωτοαπαντήσεις

Μητσοτάκης: Πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας στο Ελληνικό (pics)

«Έρχονται» καπνιστά ουίσκι από τη Chivas – Nέα επένδυση στη Σκωτία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ